На 28 юли е тържественото присвояване на първо офицерско звание на курсантите от 72-я Випуск на ВВВУ „Георги Бенковски“

25.07.2023 9:11

Дълг и отговорност е да си част от 72-я Випуск на ВВВУ „Георги Бенковски“, а личността и делото на един от най-забележителните български водачи – Васил Левски да е негов патрон!

На 28 юли 2023 г., пред светинята на Плевен- Мавзолей- костница „Св. Георги Победоносец“ ще се състои тържественият акт по случай присвояване на първо офицерско звание на курсантите-випускници, първо сержантско звание на кадетите-випускници и връчване на дипломите на абсолвентите на ВВВУ „Георги Бенковски“.

31 випускници от специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ завършват в шест специализации с общ среден успех  Много добър 5,23. Постигналите отличен успех  по време на следването са 11.  Девойките са седем. Момчетата и момичетата са родом от 17 български града. Най-много са от Плевен-9, от Пловдив и Ямбол по 3-ма, София и Русе по 2-ма.

Половината от випускниците ще започнат трудовия си път в 12 Авиационна база Долна Митрополия. Останалите – в авиационните бази на ВВС в Безмер , Граф Игнатиево, Крумово , Авиобаза „Чайка“, в.ф. 44510 и ВВВУ „Георги Бенковски“.

Първенец на „72-ри Випуск „Васил Левски“ за първи път в най-новата история на ВВВУ „Георги Бенковски“ е  жена и при това от специализация „Летец-пилот“- лейтенант инж. Йоанна Данева. Кой би могъл да предположи, че крехката млада дама преди да дойде в Долна Митрополия е завършила бакалавърска степен в УНСС по „Икономика на отбраната и сигурността“ и магистратура „Национална сигурност и отбрана“ във ВА „Г. С. Раковски“. Член е на Курсантско студентския съвет. Партнират ю отличниците по специализации:  лейтенант инж. Мариян Цветанов- специализация „Летец – пилот”, лейтенант инж. Стефани Асенова – специализация „Ръководител на полети (Щурман-управление на въздушното движение )” , лейтенант инж. Мартин Симеонов – специализация „Авиационни електроприборни и автоматични системи” и лейтенант инж. Димитър Янков- специализация “Радиоелектронно оборудване на летателните апарати”.

Студентите от ОКС „Магистър“ задочно обучение се обучаваха в пет специалности и постигнаха общ среден успех от Много добър 5,27. Трима завършват магистратурата си с пълно отличие: Радостин Павлов –специалност „Авиационно въоръжение“, Емилия Георгиева и Александър Гюров –специалност „Авиационен мениджмънт“.

Студентите редовна и задочна форма на обучение по четири специалности за  ОКС „Бакалавър“ завършиха с общ успех Мн. добър 4,95.

В сравнение с миналогодишния випуск, Професионалния сержантски колеж завършват малко кадети.

Зад сухите статистически резултати се крият интересни човешки съдби на млади хора, които тръгват по неравния и стръмен житейски и професионален друм с надежда за по-добро бъдеще на военната и гражданската ни авиация !

На добър час!

ВВВУ „Георги Бенковски“

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: