Върви специализирана полицейска операция в област Плевен

11.07.2023 10:13

Днес на територията на област Плевен стартира специализирана полицейска операция по метода на широкообхватния контрол. От 9.00 часа на временeн контролно-пропускателен пункт на главен път Е 83 при разклона за град Славяново и град Пордим водачите са спирани и отклонявани за проверка към инспектори от няколко институции за отношение по компетентност. В контролната дейност участват екипи на ОДМВР – Плевен, както и служители от териториалните структури на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“,  Агенция „Митници“ и Национална агенция за приходите. Целите на акцията са огласени от началникът на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Плевен главен инспектор Даниел Петров.


Пътните полицаи контролират спазването на правилата, свързани с използването на обезопасителните колани – в това число от пътниците на задната седалка в автомобилите, обезопасителните системи за деца, както и от пътниците в автобуси и микробуси. Активните проверки целят недопускане на неправоспособни да управляват МПС, както и недопускане на шофиране на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози.
Представителите на другите институции следят за правилния превоз на пътници и товари, недопускане на претоварване на превозните средства, спазване на времето за почивка от водачите на автобуси и камиони, редовност на документите на превозвания товар и др.
От началото на годината до 30 юни на територията на област Плевен са реализирани 667 ПТП, от които тежките са 114. При тях са загинали 12 участника в движението по пътищата, а са ранени 150. Като рискови зони се очертават второстепен път Плевен – Ловеч и участък между село Горни Дъбник и град Долни Дъбник на главен път Е 83.

В изпълнение на Национална стратегия за безопасност на движението по пътищата в Република България 2021 – 2030 г.  и в отговор на един от водещите приоритети на МВР за намаляване на нивата на пътнотранспортния травматизъм, спецакции със същата насоченост са планирани на територията на цялата страна от началото на този месец до края на годината. Със заповед на министъра на вътрешните работи проверките по метода „широкообхватен контрол” ще се извършват по утвърден график от директора на Главна дирекция „Национална полиция”. Акцент се поставя върху употребата на алкохол, използване на обезопасителни колани, тахографски нарушения, техническа изправност, превоз на необезопасени товари и на дървен материал, претовареност на автомобилите, редовност на документите на водачите, наличие на валидна застраховка „Гражданска отговорност” и проверка за платена винетна такса за движение по републиканска пътна мрежа.

Информация и снимки: Пресцентър на МВР Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: