Персина на велосипед – уникален офроуд с колела по поречието на Дунав

27.06.2023 17:14

Събитието дава началото на поредицата инициативи по повод 10-годишнината от създаването на туристически веломаршрут N1 в страната Дунав Ултра.

Общини Белене и Никопол са домакини на Първа регионална дестинация на Дунав Ултра – Персина на велосипед. Събитието включва колоездачна обиколка по изключително живописен и исторически маршрут Белене – Никопол – Белене, на 1 юли.

Първо по рода си събитие по поречието на река Дунав има потенциал да се превърне в традиционен фестивал всяка година за мултиадвенчър спортно-развлекателни активности.

Събитието е разделено в две категории: състезание и хоби. Първите ще се предизвикват да изминат дистанцията за най-кратко време, а по-голямата част участници ще се забавляват да изминат трасето с Мобилно приложение, следвайки предварително маркирани Контролни точки.

Всяка от контролните точки ще е отбелязана с един от 5-те символа на дестинацията: Морски орел, черен щъркел, моруна, пеликан и Никополското плато.
В деня на събитието, непосредствено до река Дунав ще бъде изградена специална зона в която ще има увеселения за участващите и гостите на региона. За целта организаторите предлагат допълнителни активности, сред които разходка-сафари с рибарски лодки около о-в Персин, посещение на „Българските Малдиви“ – около гр. Никопол, приключение с каяци и наблюдение на птици. Събитието ще предложи множество забавления, музика, томболи и DJ парти

В категория състезание ща получат медали от кметовете на Белене и Никопол, г-н Милен Дулев и г-н Ивелин Савов.

Събитието Персина на велосипед е част от поредицата събития по повод 10-годишнината на маршрута Дунав Ултра. То се осъществава с финансова подкрепа на Община Белене, Община Никопол и Фондация Америка за България.

ДУНАВ УЛТРА ПРЕЗ 2023

В сезона на 10-ата годишнина на веломаршрута Дунав Ултра са подготвени редица изненади. За пръв път се провежда поддържащо локално събитие – „Персина на велосипед“ – 55 км офроуд колоездачна обиколка, придружена с туристически преживявания, на 1 юли 2023 г. по маршрут Белене – Никопол – Белене.

Традиционният преход – масово изминаване на маршрута Дунав Ултра тази година ще стартира на 5 септември от Видин и в рамките на от 2 до 7 дни колоездачите ще преминат през над 700 км по живописни отсечки около Дунав до Дуранкулак.

Официален сайт Дунав Ултра: https://dunavultra.com

Официален сайт на локалното приключение Персина на велосипед: https://dunavultra.com/persina-by-bike

Повече за Приключение Дунав Ултра: https://dunavultra.com/adventure-box/

Повече за Събитие Дунав Ултра: https://dunavultra.com/dunav-ultra-10-years-after-2023-bg/

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: