Празник на билките в село Асеновци – снимки

23.06.2023 14:21

Лятото дойде, а малко след него идва и празникът Еньовден. Затова и представители на НЧ „ Съзнание 1894“ съвместно с персонала на ДГ „ Слънце“ филиал село Асеновци решихме да направим нещо красиво и полезно, да запознаем децата с празника и да съхраним традициите, с което да превърнем този ден незабравим за тях. И въпреки, че вървим с един ден напред и нямаше как заедно с децата да наберем билките преди изгрев слънце, ние големите се погрижихме да наберем билките и  да  направим празника. И като на празник всички бяха пременени с красиви народни носии- и малки , и големи. Дамите от ЖФГ „ Осъмски ритми“ и госпожите Елка Иванова и Денка Станева заедно със Лидия Григорова и Сашка Георгиева донесоха много и различни билки и в двора на детската градина направихме красив еньовски венец.  Младите и красиви момичета Валя Йорданова и Деси Якимова от читалището държаха високо венеца и приканваха всички присъстващи да минат под него за здраве. Елена Колчева запозна децата с всяка една билка и им разказа как се употребява и коя болест лекува. Децата слушаха с интерес и задаваха много въпроси. Всяко детенце държеше в ръце китка билки, чийто аромат се носеше навред в двора. А от пресните билки сварихме вкусен  и ароматен чай, от който отпихме всички.

Децата рецитираха стихове и пяха песнички за празника, а жените от своя страна поздравиха децата като изпяха народна песен, от чието изпълнение се впечатлиха както децата, така и госпожите.

„ Нека болестите са далеч от нас, а здравето никога да не ни напуска!“- пожела на всички секретаря на читалището Петранка Стефанова.

Информация и снимки: Петранка Стефанова- секретар

НЧ „ Съзнание 1894“ с. Асеновци

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: