Полина Динчева и Лукман Ибрахим от СУ ,,Стоян Заимов” с награда от Национален конкурс

19.06.2023 12:28

Полина Динчева и Лукман Ибрахим са наградени в Национален ученически конкурс на тема „Места и памет – как се случи това преди 80 години? Съдбата на евреите в България между преследването и защитата“.

В конкурса за изследователски проект, организиран от МОН, учениците от клуб “Завет” към СУ ,,Стоян Заимов” участваха с филма “Огнени звезди” и текстово резюме.

Журито в състав доц. д-р Албена Танева от СУ, Таня Гезенко – експерт Държавен Архив, Радостина Николова – държавен експерт от МОН, отличи участниците в две категории – доклад с презентация и филм.

Церемонията по награждаване се проведе в изложбената зала „Архиви“ на Централна агенция архиви в присъствието на председателя на Агенцията доц. д-р Михаил Груев, представители на Министерство на външните работи и МОН, учители и ученици, отличени в конкурса.

Присъстващите имаха възможност да разгледат изложбата „Съхранената памет. Из съкровищницата на ЦДА“, която съдържа най-ценните и уникални документи, съхранявани в Архива като Търновската конституция, Конституцията на България от 1911 г. (т.нар. Сребърна конституция) и Манифеста на княз Фердинанд I за обявяване на Независимостта на България, писма от и до видни български личности Иван Вазов, Йордан Йовков, Яна Язова, Ангел Каралийчев и др.

Участниците посетиха библиотеката на Архива и видяха най-старите печатни еврейски книги.

Това информират от СУ ,,Стоян Заимов”.

 

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: