Голямата награда на „ЮНЕСКО” идва за първи път в Червен бряг

13.06.2023 15:15
Голямата награда на „ЮНЕСКО” идва за първи път в Червен бряг.  Тя бе присъдена на новото музикално явление в града ни – Групата за народни песни „Светлина” при едноименното читалище и нейния ръководител Християн Ангелов.
Те представиха нашия град на престижния международен форум – Фолклорния фестивал „Атлиманска огърлица”, проведен в град Китен.
Авторитетно жури, с председател проф. д. изк. Лозанка Пейчева – изкуствовед, етномузиколог в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, преподавател в АМТИИ „проф. Асен Диамандиев“ Пловдив, бе във възторг от техните изпълнения и заслужено ги удостои с лауреатското звание – Първа степен за отлично представяне. Нещо повече – сред явилите се в конкурса 70 певчески колектива, единствено на червенобрежката група бе присъдена наградата ДИПЛОМ НА НКМС ЗА ТРАДИЦИОННА МУЗИКА ПРИ „ЮНЕСКО”.
Кметът на Община – Червен бряг поздрави нашите самодейци за поредните им отличия, за професионализма и всеотдайността, с които пазят и разнасят славата на северняшката музика на родния край. Д-р Костадинов пое личен ангажимент да помогне с транспортните разходи на състава при следващото им участие – Националния фолклорен конкурс „От извора на Севера”, който ще се проведе на 25 юни в гр. Пордим.
Това информират от Община Червен бряг.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: