Областните и заместниците им остават до решение на МС за освобождаването им

12.06.2023 11:49

В Министерския съвет постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник областни управители от цялата страна. Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт.

Областните управители имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес. Те имат ангажимент да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и др.

Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си, нформират от Пресцентър на МС.

До обяд на 12 юни оставки подадоха 15 областни управители от общо 28 области. Оставки подадоха областните в Разград, Плевен, Търговище, В. Търново, Смолян, Добрич, Варна, Ловеч, Видин, Пловдив, Ямбол, Пазарджик, Хасково, София област и Монтана, информира БНР.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: