Първи световен успех за винарска изба Горун от Плевенско

07.06.2023 13:52

Днес пристигна прекрасна новина от Decanter World Wine Awards – Лондон, най-престижния и влиятелен конкурс в света, съобщават от Винарска изба Горун. Gorun Winery Cabernet Fran Reserve 2020 e отличено със златен медал и труднодостижимите  95 точки от Decanter, a Cabernet Sauvignon 2020 с бронзов медал и 87 точки. Два медала от 3 изпратени вина за оценка. Ненадминато признание за изба, появила се едва преди година на световната винена карта!

Decanter е Олимпиадата във винения свят. В нея журират 250 от най-изявените световни винени експерти, 53 майстори на виното, 19 майстори сомелиери от 31 държави, 18 500 вина от 59 страни и се оценяват изби с вековни истории.

Винарска изба Горун е бутикова семейна изба, намираща се в град Искър – 30 км до град Плевен. Създадена с мисията да възстанови, съхрани и надгради вековните традиции на региона в лозарството и винарството, както и с амбицията да предлага български вина от най-висока класа. Приоритет са местните за тероара сортове грозде – Гъмза, Кайлъшки рубин, Кайлъшки мискет, както и световните царе на виното Каберне фран, Каберне совиньон, Сира, Мускат Отонел и Пино ноар и тяхната изява на плодородната Мизийска почва. Лозята засадени през 2016 г. са разположени на ветровитите хълмове над река Искър, а избата основана през 2019 г. е сгушена в долината ѝ, където се намира и едноименният град, възникнал навремето като Горун заради вековните дъбове в околността, откъдето идва и името на избата.

Уникалният микроклимат на района създава предпоставки за  висококачествени вина, които се предлагат под марката Gorun Winery в две серии Горун Резерви, отлежали във френски дъбови бъчви и Горун чисто сортови, без дъб, в които се търси истинската изява на местния тероар. Главен технолог на избата е Светослав Кръстев, талантлив енолог с богат международен опит, който умело съчетава класическите и иновативните стилове във виноделието от Новия и Стария свят.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: