Представиха книгата „Бъди различен“ на Крум Данов в салона на НЧ„ Гео Милев – 1895“ в Българене

07.06.2023 11:20

„Бъди различен“ – една книга на Крум Данов, която направи своята презентация в салона на НЧ„ Гео Милев – 1895“ с. Българене по съвместна инициатива на читалището, Кметство Българене и частни лица.

Крум Данов, познат ни, като един от талантите, които е родило селото ни е всъщност един набор от умения и дарби, за който можем гордо да кажем – „ Аз лично го познавам“. Маестро Крум Данов, както го нарича неговите приятели ,не само заради картините му, в които се наблюдават специфични техники за рисуване и личи характерния му поглед и отношение към автентичната красота на природата, а и заради една друга страст на автора –  фотографията. Част от картините му бяха изложени по време на презентацията на книгата, която е трето допълнително нейно издание.

По повод на новото издание с поздравителни адреси към автора се обърнаха кметът на община Левски Любка Александрова, както и  кметът на с. Българене Йордан Дончев. Присъстващите на събитието негови близки и много приятели му поднесоха и подаръци с пожелания и с послания към него.

Със специално обръщение не толкова към автора, колкото към аудиторията, събрала се в този ден, за да го представи и определи, като самобитна и творческа личност и да разкаже за впечатленията си от книгата бе неговият приятел Ваня Начков, който описва съдържанието на книгата така: „Жанрът е самобитен, като автора. Маестро Крум Данов е избрал поетични и кратки прозаични форми, за да не забравим и тия след нас да знаят за живота на селото, как е текъл, сега тече доста по-различно. В книгата има премерено – достатъчно „ подправки на сол и пипер“, забавни случки, много сантименти и идилии, много жизненост и активност, има история и много живот – така, както е бил и животът на село. Така, както рисува, така и пише – самобитно, автентично, натурално, житейски, човешки. Книгата е написана с жанрово разнообразие, но Маестро Крум Данов е съумял да я направи със здрава сплав от сантиментални и емоционални елементи от живота. Нека го поздравим с третото издание на книгата му с допълнения! Да е здрав и да се радва на завидното в благороден смисъл житейско и творческо дълголетие. Той явно е благословен да е добър, добродушен, чист, душевен и духовен. Да продължава да рисува и пише и да твори искрено, красиво, с добро, по човешки.“ – Едни дълбоки думи от приятел към приятел, за да те докоснат толкова силно!

„ Бъди различен“ е вече част от библиотечния фонд на НЧ„ Гео Милев – 1895“ , дарена ни от автора. Дали е искал да ни каже да бъдем различни или да се запазим същите, всеки може да открие своята истина там – някъде между редовете!?

 Цветанка Любенова – секретар  към НЧ„ Гео Милев – 1895 „ с. Българене

#тагове:

НАЙ-НОВИ: