Недоносени близнаци бяха родени и спасени в ,Мама и Аз’ Плевен

07.06.2023 13:15

Спасяването на недоносени близнаци – момченце и момиченце, е поредното предизвикателство, което преодоля успешно екипът на Отделението по неонатология на ,Мама и Аз’ Плевен. Родилката е от Плевен и е приета по спешност във вторник вечерта. Благодарение на бързата реакция, добрата екипна работа и модерната апаратура, с която разполага клиниката, бебетата са се появили на бял свят и са спасени.

 

„Ситуацията беше в изключително спешен порядък, тъй като имаше данни за страдание на едно от близначетата и обстоятелствата налагаха спешно родоразрешение. По най-бързия начин сформирахме два самостоятелни неонатологични екипа. Безупречната работа на колегите и модерната апаратура, с която разполагаме, ни помогна да посрещнем напълно подготвени нашите най-малки пациенти“, информира за ситуацията д-р Андрей Христов, началник на Отделението по неонатология в ,Мама и Аз’.

Майката, придружавана от таткото, пристигнали със собствен превоз по спешност в клиниката. Акушеро-гинеколозите на ,Мама и Аз’ към високотехнологичната болница ‚Сърце и Мозък‘ Плевен веднага реагират на ситуацията и сформират мултидисциплинарен екип от неонатолози, акушер-гинеколози и анестезиолог – реаниматор. За 90 минути, след съответната реанимация, подготовка и оценка състоянието на родилката, бебета са извадени бързо и атравматично от акушеро-гинекологичния екип на д-р Александър Любенов, началник на Отделението по обща и онкологична гинекология. Реанимационният, ръководен от д-р Владислав Генов, осъществява възможно най-щадящата анестезия върху бебетата. При раждането на близнаците веднага са приложени необходимите реанимационни процедури, като след стабилизирането бебета са настанени в интензивния сектор. До 30-ата минута им е поставена и първа доза от животоспасяващ медикамент, който позволява на белия дроб да остане отворен.

„В момента подпомагаме дишането на новородените с апаратура, включили сме и реанимационна терапия. Бебетата са добре, като момиченцето е в по-стабилно състояние. И двете ще останат малко по-дълго под наше наблюдение, тъй като се родиха в 33-тата гестационна седмица от бременността. Майката също е в стабилно състояние, настанена е в родилното отделение. Днес тя и таткото ще имат и възможност да видят децата си.“, сподели д-р Христов.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: