Започна ремонтът на етнографския музей в село Брест

07.06.2023 16:16

Община Гулянци изпълнява обект „Етнографски музей – ремонт на покрив и фасадна реставрация“ в с. Брест по проект Красива България. Финансирането е в размер на 160 212 лв., разделени между бюджета на проекта и бюджета на общината.

Предвидено е пълно обновяване на покривната конструкция, подмяна на дограмата, измазване и боядисване на фасадата. Ще бъде извършен ремонт и реставрация и на атрактивния и красив балкон на сградата, съществуващия каменен цокъл и други архитектурни елементи и детайли в оригиналния им вид.

Сградата на Етнографския музей се намира в центъра на село Брест. Тя е ценна като архитектурен и исторически обект и е обявена за паметник на културата. Строена е през 1934 година като жилищна сграда от местния търговец Тачо Найденов. По късно собствеността е сменена и на двата ѝ етажа са разположени музейни сбирки.

Работата по обновяването на сградата трябва да приключи за три месеца. Според изискванията на Проект „Красива България” в дейностите трябва да са ангажирани лица от Бюрото по труда. „Красива България“ е част от програмата на Министерство на труда и социалната политика за намаляване на безработицата и стимулиране на заетостта в страната и ежегодно се финансира от програмния бюджет по Националния план за действие по заетостта.

Това информират от Пресцентър на Община Гулянци.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: