Днес е Световният ден за безопасност на храните

07.06.2023 9:04

За пръв път през 2019г. Световният ден за безопасност на храните се отбелязва на днешната дата, 7-ми юни. На общо събрание на Организацията на обединените нации през декември 2018г., този ден е избран за Ден на хранителната безопасност с мотото „Безопасността на храните е работа на всеки“.

Световната здравна организация (СЗО), в сътрудничество с Организацията за храни и земеделие на ООН подпомага страните членки на организацията в усилието да отбележат Световния ден на безопасността на храните през 2019г. и в идните години.

Достъпът до достатъчно количество безопасни храни с висока хранителна стойност е ключът към поддържането на качествен живот и промоцията на доброто здраве. Заболяванията, предизвикани от храни, влияят негативно на социоикономическото развитие, натоварвайки здравните системи и местните икономики, туризма и търговията.

При регистрирани 600 милиона случая на заболявания, предизвикани от храни годишно или почти 1 на 10 души, който се разболява след консумация на заразена храна, въпросът за безопасността на храните е основен в поддържането на здравето на населението в световен мащаб. При децата под 5-годишна възраст, 40% попадат в групата на заболелите от опасна храна, което се равнява на 125 000 смъртни случая годишно.

Безопасността на храните е водеща за постигането на някои от целите на ООН за устойчиво развитие и би трябвало да е споделена отговорност между правителствата, производителите и потребителите. Всеки има своята роля по веригата „от фермата до вилицата“*, за да се осигури консумацията на безопасна храна, която не носи вреди за здравето. Чрез Световния ден за безопасността на храните СЗО полага усилие хранителната безопасност да стане неизменна ценност за обществото и да се намали бремето на заболяванията, предизвикани от храна в световен мащаб.

Текст и снимка: https://nauka.offnews.bg

#тагове:

НАЙ-НОВИ: