Изложба „ Бабо, покажи ми, научи ме“ в  НЧ „Гео Милев – 1895“, Българене – снимки

06.06.2023 15:47

„ Бабо, покажи ми, научи ме“ – една изложба, която подредихме във фоайето на НЧ„ Гео Милев – 1895“ с. Българене, което се превърна в истинска арт сцена, за да ни върне във времена, когато жените сами са си ушивали, бродирали, изплитали своите карета, покривки, кърпички, гоблени. Красиви цветове вплетени в още по-красиви бодове сякаш разказваха за отминалото време и потвърждаваха нагледно сръчността, уменията и фантазията на българката. Вече са отдавна прибрани в килера или стария скрин, но са там, за да напомнят за младостта и вложените в тях труд и душа и, че са една част от съхранените традиции на българина.

Редом до ръкоделията стоеше едно дарение от автентични ръчно изтъкани престилки и калъфи, направено ни от Верка Филипова в Деня на християнското семейство, когато й гостувах тогава, за да ми разкаже, как в днешното време успяват да са заедно три поколения.

В знак на благодарност към жеста Ръководството на читалището връчи на Верка Филипова  Почетна грамота за дарение, придружена с Благодарствено писмо. Грамота за участие в изложбата бяха дадени по време на Пролетния концерт, състоял се в салона на читалището на Даниела Любенова, Росица Стоянова, Талия Акова, Христина Дудева, Еленка Драголова, Ангелина Владимирова и Валя Димова, на които сърдечно благодарим, че се включиха. Част от изложените ръкоделия бяха дарени на читалището.

Истинско богатство са съхранили, за да ни разказват за това как са създавали уют в домовете си, как са подготвяли моминския си чеиз, и колко любов и търпение са вложили. „ Бабо, покажи ми, какво сте правили през свободното си време, когато ти си била момиче и научи ме да мога, като теб“!

 Цветанка Любенова – секретар при НЧ„ Гео Милев – 1895“ с. Българене.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: