РИОСВ- Плевен отбеляза 5 юни – Ден на околната среда

05.06.2023 15:38

Световният ден на околната среда е ежегодно събитие под егидата на Програмата на Обединените нации за околна среда. Това е най-значимият и широко известен глобален ден за положително действие за околната среда. Отбелязването на този ден започва през 1972 г., за да се превърне днес в едно от основните средства, чрез които ООН насочва вниманието в глобален план към околната среда и насърчава политическия ангажимент и действие. събитието се е разраснало до глобална платформа за достигане до хора от всички краища на света. Празнува се в над 100 държави.

Преди всичко, Световният ден на околната среда е „денят на хората“, в който да полагат грижи за Земята. Това може да бъде нещо малко, на местно ниво, или по-голямо на национално или глобално равнище, самостоятелно действие или такова, обединяващо много хора. Всеки може да избере.

По случай 5 юни- Ден на околната среда,  РИОСВ- Плевен участва в няколко инициативи.

В детска градина „Зорница“ гр. Плевен бяха засадени различни видове растения.  Децата много се забавляваха, но най-важното е, че сами засадиха цветята, обогатявайки парковото пространство на детската градина.

Децата от Читалище „Бъдеще – 1927“ с. Тодорово и Читалище „Христо Ботев 1927 – Бохот“ с. Бохот изработиха пана от различни материали, които посетителите на РИОСВ- Плевен могат да видят.

На 31 май в ПГЗ „Стефан Цанов“ гр. Кнежа се проведе научен фестивал „Еко шампиони“, в който директорът на РИОСВ- Плевен инж. Зорница Йоткова взе участие като жури. Основната цел на проекта е повишаване на ангажираността на гражданите с опазване на околната среда и климатичните промени чрез осъществяване на образователни дейности.

И нека не забравяме това, което е казал Бан Ки-Мун, бивш Генерален секретар на ООН „Въпреки, че отделните решения могат да изглеждат  незначителни на фона на глобалните заплахи и тенденции, когато милиарди хора обединят усилията си в обща цел,
можем да постигнем огромна промяна“.

Информация и снимки: РИОСВ Плевен

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: