Урок по родолюбие се проведе в село Асеновци

02.06.2023 13:37

На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица, лобното място на Ботев, се събират негови четници и други граждани да отдадат почитта си. 2 юни е неговият ден. Денят на Христо Ботев. Застанал горе до загиналите за България, той ни гледа как стоим три минути прави, как го почитаме и обичаме, как живеем на българска свободна земя и как повтаряме неговите стихове: „Тоз, който падне в бой за свобода той не умира!“

В навечерието на 2 юни членове от клуб „ Млад възрожденец“ при НЧ „Съзнание 1894“ село Асеновци се събраха в библиотеката и заедно със своя ръководител Петранка Стефанова проведоха урок по родолюбие, посветен на Христо Ботев. Младите възрожденци изслушаха прочетеното от своята ръководителка, заедно обсъдиха факти, които не знаеха и накрая показаха своите знания с решаването на викторина на тема: „ България- това е Ботев“!

Колкото и векове да минат, Христо Ботев е жив. Той е една голяма звезда, в която са събрани сърцата на всички българи. Той озарява дните ни, прави ни горди и ни учи на всичко- как да живеем в името на народа, как да търсим смисъла на живота си в добрите дела и как да се отдадем с една цел- възхода на Родината!

И докато има все още млади хора, които обичат и славят своята родина като Ботев, ще я има и България!

Това информира Петранка Стефанова, секретар на НЧ „Съзнание 1894“ –  село Асеновци.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: