Измина третото издание на „Фестивал на къдроглавия пеликан“ – снимки

02.06.2023 17:02

С много усмивки и грейнали детски лица измина и третото издание на „Фестивал на къдроглавия пеликан“ организиран от Дирекция на природен парк „Персина“. Събитието се проведе на 26 и 27 май пред посетителския център на парка и е част от дейностите по изпълнение на проект „Животът на пеликана“, в който дирекцията на парка си партнира с още 6 международни партньора.

Стотици посетители се включиха в активностите и през двата фестивални дни. Имаше занимания както за децата, така и информационни лекции и видеоклипове с природозащитна насоченост за техните родители и придружители. Специални гости на фестивала бяха Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“ и животните розовият пеликан – Филип, къдроглавият пеликан – Пресияна, кукумявката – Блага и мишеловът на Харис – Хари. Спасителният център представи своята дейност и как протича процесът по спасяване и рехабилитиране на една дива птица, а посетителите на фестивала се докоснаха до дивите животни, усетиха тяхната зареждаща енергия и спокойствие и имаха възможност да чуят „Гласа на ранената дива природа“ представен в беседа по темата от д-р Руско Петров – СНЦ „Зелени Балкани“.

„Фестивал на къдроглавия пеликан“ е информационно-образователно събитие с природозащитна насоченост. Неговата основна цел е да информира широката публика за възстановяването на гнездовището на къдроглавите пеликани на територията на ПП „Персина“, да популяризира мерките, които се предприемат от различни институции и организации по опазването на вида като гнездящ на територията на България и да научи хората да се отнасят с грижа, внимание и любов към всеки представител на дивата природа. Фестивалът е двудневен с отворени информационни ателиета и работилници, много образователни акции и обучителен модул в следобедните часове за всички пожелали да се информират за опазването на видовете в детайли. По време на фестивала сред гостите са експертите, които работят на терен за възстановяване на пеликаните и всеки посетител получава информация от първа ръка, разказана по достъпен и интересен начин. С беседи, които се радват  на голям интерес от публиката,  посветени на „Завръщането на къдроглавите пеликани“ и „Живота на къдроглавия пеликан“ се включи орнитологът от Българското дружество за защита на птиците Свилен Чешмеджиев.

Още от създаването на фестивала участие в програмата вземат и структури на Изпълнителна агенция по горите. Тази година се включиха служители от Регионална дирекция по горите – Ловеч и Лесозащитна станция – София, които прилагайки методите на „горската педагогика“, предложиха на гостите интересни образователни,  екологични игри свързани с опазването на видовете, посветени на гората.

С информационни работилници се включиха и центровете: ЦОП „Света Марта“, ЦСРИ „Св. Винкентий“, ЦПЛР „ОДК – Белене“, а децата от школата по китара „Ботевата чета“ към НЧ „Христо Ботев – 1892“ – гр. Белене, които имат специална мисия „Да спасят почвата“ направиха открит урок за всички посетители.

По време на събитието бяха представени: проект Erasmus+ на СУ „Димчо Дебелянов“ гр. Белене, LIFEWILDisland  по програма Life на ЕС, „Живот за сокола“ и специалното участие на децата от „Наградата на херцога на Единбург“ на СУ „Димитър Благоев“ гр. Свищов, които бяха доброволци.

Фестивалът бе обогатен с празнична програма от самодейни групи и състави от територията на ПП „Персина“. Откриване направиха фанфарен оркестър „Акорд“ към СУ „Димитър Благоев“ гр. Свищов, които вдигнаха настроението на различно ниво през първия ден от фестивала, програмата продължи през късния следобед с участието на нашите малки приятели от клуб по модерни танци „ДивнА mini“ и „ДивнА junior” с ръководител Анна – Мария Дракова и школата по китара „Ботевата чета“ с ръководител Румен Арабаджиев. Фестивалната програма завърши с епичен финал и танци под дъжда в изпълнение на Танцов състав „Нашенци“ с ръководител Светослав Врайков, Мажоретен състав към СУ „Димчо Дебелянов“ гр. Белене  и „Vision Dance” с ръководител Марина Букева.

„Фестивал на къдроглавия пеликан“ набира широка популярност, като събитие и става все по – познат и посещаван от различна публика, с което ДПП „Персина“ се надява да привлича повече приятели на къдроглавите пеликани. Благодарим на всички участници, гости и посетители. Надяваме се да сте се заредили с положителен заряд и любов към дунавската природа. За ДПП „Персина“ остава предизвикателството да продължава да работи за опазването на къдроглавите пеликани и влажните зони на територията на парка, които те обитават.

Текст и снимки: ДПП „Персина“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: