На язовир „Карабаша”: Държавно първенство по спортен риболов за незрящи на 2 юни

01.06.2023 10:10

През 2021г  Съюзът на слепите в България отпразнува своя 100 годишен юбилей. През цялата си история  ръководството на тази организация е стимулирало изявите на незрящите в областта на  спорта.

Началото на развитието на спорта за незрящи в България   датира от 1962 г. с организиране на първата спартакиада по лека атлетика в гр. Варна.

Много са членовете на организацията завоювали призови места в параолимпийски игри, световни, европейски и балкански първенства. Дългогодишният ни опит е доказал, че мероприятия в областта на спорта са едно от най-успешните средства за извеждане от социалната изолация на хората със зрителни проблеми. Те придобиват нови умения и знания за независим и достоен живот и доказват своите възможности, с което променят и обществените нагласи към тях в положителна посока.

Адаптираните и специализирани спортове, които развива Съюза на слепите в България са в съответствие с разработените правила на Международната спортна федерация на слепи: лека атлетика, голбал, шахмат, спортна табла, спортен риболов, шоудаун (тенис на маса), колоездене тандем, стрелба с лък, канадска борба, гребане, Организацията ни разполага със специфичната материална база, тактилни шахове и табли, топки и врати за голбал, маси за шоудаун, велосипеди тандеми и др.

Ние имаме треньори и съдии, преминали специални обучения за правилата на спортовете и работа с целевата група.

Един от най популярните спортове практикувани от незрящите е спортния риболов. Ежегодно се провеждат национални турнири и държавни първенства по този вид спорт.

На 2.6.2023г „СКЗХУ Плевен” организира на базата за спортен риболов „Карабаша” край гр. Плевен „Държавно първенство по спортен риболов за незрящи”. Събитието е финансирано по проект на „Агенцията за хора с увреждания”. В него ще вземат участие 19 отбора с над 60 състезатели от всички области на България. В оспорвана надпревара  ще бъде излъчен държавния шампион по спортен риболов за незрящи  – индивидуално и отборно. На откриването  ще присъстват изп. директор на „Агенцията за хора с увреждания” проф. д-р Георги Йорданов, председателят на Съюза на Слепите в България Васил Долапчиев, председателят на „Федерация за спорт за хора със зрителни увреждания”  Иван Янев. Поканени са кмета на община Плевен господин Георг Спартанки, областния управител на гр. Плевен – г-н Иван Петков и общински съветници  от различни политически партии.

Това събитие от национален мащаб което ще се проведе в нашия град категорично ще допринесе за развитието  на спорта  за незрящи в  общината ни, ще направи видими за обществото нашите членове, специфичните им  потребности  и ще  популяризира този вид спорт  сред обществото.

Това информира за Плевен за Плевен председателят на „СПОРТЕН КЛУБ ЗА ХОРА СЪС ЗРИТЕЛНИ УВРЕЖДАНИЯ ПЛЕВЕН” инж. Павлин Ангелов.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: