Алея в Плевен ще носи името на един от най-успешните кметове на града – Андрей Романов

25.05.2023 10:45

В памет на един от най-успешните кметове на Плевен – Андрей Романов, алея в града ще носи неговото име. Общинският съвет на Плевен подкрепи единодушно предложението, внесено от кмета Георг Спартански като допълнителна точка на днешното заседание.

Андрей Романов е бил начело на управлението на Плевен в периода 1971 – 1979 година. Роден е на 30 ноември 1926 г. в плевенското село Славовица. Името му ще остане в историята на града със строителството на емблематични обекти, като Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“, алея „Скобелев“, Централната градска част с Водната каскада, подготовката и изграждането на уникалната със своята архитектура Художествена галерия „Илия Бешков“. В този период в Плевен са построени над 13 000 жилища, детски градини и училища. Андрей Романов е награждаван с редица високи държавни отличия, през 2014 г. получава и званието „Почетен гражданин на Плевен“, през 2021 г. е удостоен и с Почетния знак на Президента на Република България. Г-н Романов почина на 7 февруари тази година на 96-годишна възраст.

„Андрей Романов е един от най-успешните кметове на Плевен, обществен деец, когото поколения плевенчани ще помнят като пример за почтеност, трудолюбие, всеотдайност, мъдрост, скромност и човечност, поставил добруването на съгражданите си над всичко“, се казва в предложението на Георг Спартански. С оглед улеснение на гражданите, които ще трябва да сменят личните си документи ако бъде променено името на улицата, на която живеят, предложението е в памет на Андрей Романов да бъде кръстена алея.

С решение на Общински съвет – Плевен с името на Андрей Романов ще бъде именувана безименната алея, която води към Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ Изборът й не е случаен – именно по време на неговото кметуване е построена и самата Панорама.

 

Това информират от ОбС – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: