Какво прави маслените картини толкова уникални?

25.05.2023 15:38

Картините с маслени бои носят автентичност и античност едновременно, а с времето те все повече се позиционират като истинско произведение на изкуството. Западното изкуство е силно свързано с маслената живопис, както в традиционния, така и в модерния период.

Тези маслени картини обикновено представят сложната цивилизация и свързаните с нея проблеми. В днешно време маслените картини са най-стилният избор, предпочитан от художниците по цял свят. Те имат огромен обхват и дълбочина, което позволява на маслените картини да останат приложими в продължение на години.

История и култура

Историята на маслените картини датира още от древни времена, когато хората малко по малко започват да разпознават картини от маслени бои като художествено произведение, след като преди това са открили различни изобретателни начини да рисуват.

В пещерите на Южна Европа хора са смесвали животински мазнини със земна пръст, за да образуват първите маслени бои. Тези маслени бои са били използвани за рисуване       върху стените на пещерите. През 15 век Ян ван Ейк, известен белгийски художник, развива маслената живопис чрез смесване на ленено масло и масло от ядки с различни цветове.

Някои английски художници също са използвали масла и за първи път са дали живот на техниката за рисуване с маслени бои.

Антични маслени картини

Античните картини с маслени бои описват древната история по много завладяващ начин. Те привличат вниманието още тогава със своята изящност и истинска стойност. Тези картини, разработени от видни художници, са много скъпи и безспорно модерни винаги във времето.

Най-популярните произведения на известни художници могат да се намерят в музеите и лесно се разпознават от любителите на изкуството по целия свят. Според исторически доклади маслената живопис е била използвана за първи път в Афганистан. Това обаче не е било прието там до 15 век.

За известни артисти

Обикновено художниците използват платна, изработени от лен, за да създават маслени картини. Картини на известни художници като Ботичели, Пикасо и Леонардо да Винчи и т.н. са добре известни със своята техника и великолепие.

Тези произведения на изкуството обикновено не могат да бъдат закупени от всеки поради високата им цена. Затова пък реплики на легендарните картини са възпроизведени, за да бъдат достъпни на по-ниска стойност. Тези видове маслени картини могат по-лесно да бъдат намерени в традиционни магазини.

Стойност на маслените картини

Стойността на маслената картина се определя от нейната зрялост и възраст. Основата на една картина от маслени бои може да се разгледа чрез изследване на химикалите, използвани в произведението.

Чрез прилагане на тестове може да анализира и дали картината е автентична или фалшификат. Има много налични тестове за разпознаване на възрастта на картината. Някои от тези тестове включват проверка на пукнатините по боята, пигментацията, лаковете и нюансите на цветовете.

Фактор на популярността

Най-очевидната причина хората да купуват картини с маслени бои е модерното мислене и разкрасяването на домовете им. Счита се, че маслените картини допринасят и за по-високия статус на собствениците им. Някои купуват маслени картини в зависимост от личния си вкус и хора от целия свят се наслаждават на различни гениални произведения на изкуството.

С навлизането на онлайн пазаруването, в мрежата се появиха и много онлайн художествени галерии. Любителите на изкуството се възползват изключително от тази виртуална среда и не им се налага да влизат в художествена галерия, за да търсят и закупят маслени картини. Те имат достъп до най-популярните картини с маслени бои от домашния си компютър.

 

За автора: Николай Стоянов е създател на SEO агенция Lilacor.com, която предлага модерни и работещи SEO решения на малки, средни и големи бизнеси в България.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: