24 май в град Левски – внушителен празник и признание за делото на светите братя Кирил и Методий – снимки

24.05.2023 15:30

Днес силата, вярата и волята за възход на българския дух, просвета и култура  събра на внушителен празник децата, учениците, учителите от училищата и детските градини в град Левски, дейци на просветата  и културата, жителите и гостите на града с воля за просвета и духовност.

Тържественото честване на 24 май, Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, внушителното шествие начело със Седемнадесети ученически гвардейски отряд от СУ „Крум Попов”, празнична програма и отличия в град Левски беше ярък отговор на завещаното „Върви народе ,възродени !”.

Песните и танците на децата от ДГ „Слънце” и ДГ „Локомотив”, на мажоретките от Спортен клуб “Ви Ес Феерия”, стихове и възрожденска музика съпътстваха празничната програма.

Кметът на Община Левски Любка Александрова честити  изключително специалния и най-обичан български празник с радост и гордост от успехите на ученици и учители, дейци  на просветата и културата, с думите, че “и ний сме дали нещо на света и на вси словене книга да четат”.

Любка Александрова: „.. сякаш душите ни ликуват и се усещаме като едно – и сме едно: един народ, един дух, обединени от нашите, българските букви и вдъхновени от нашият българският език. Езикът „свещен на нашите деди“…от който днес сърцата ни трептят, а ние стари и млади крачим под звуците на “Върви народе възродени“, и истински вярваме, че вървим „към светлата си бъднина“ напред и все напред, където науката е Слънце – нашето Слънце, което води не нозете, а душите и умовете ни. .”

Кметът на община Левски удостои Катя Добрева Ганчева  – старши учител в ДГ „Слънце“ гр. Левски със званието „Учител на годината 2023“ на Община Левски, с благодарност за всеотдайността и любовта към професията .

„Български учител не може да бъде всеки, само човек с призвание! Ако обърнем внимание на историята, България винаги е просперирала във времената, когато е издигала в култ своите учители. Когато образованието на децата и знанието е било осъзната ценност и стремеж за всяко българско семейство. Днес в това динамично време, с размити либерално-глобални „ценности“ българското учителство отново трябва да заеме своето Възрожденско място да възпита у младото поколение любов и стремеж към Книжовността – таз чутовна сила, която единствено може да променя към добро съдбините български. Българските учители трябва да осъзнаят великата си и тежко отговорна мисия и днес да посяват в младите сърца онова Знание, което държи жива Българската народност вече векове..” – подчерта в приветствието си Любка Александрова .

По повод 24 май, Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука и култура и на славянската книжовност , кметът на Община Левски награди за  отличен успех, призови места в областни, национални конкурси и олимпиади ученици, които завършват втора степен на средно образование от  Средно училище „Крум Попов“  и Професионална гимназия по селско стопанство и транспорт „Никола Йонков Вапцаров“.

Отличниците, отличените дванадесетокласници,  искат да продължат образованието си  и станат учители, споделят пред кмета, а това безспорно доказва ролята на учителя в родното училище.

С грамота и луксозни книги, осигурени от МКБППМН, за високи постижения в национални конкурси, дебати, научни форуми и олимпиади  награди ученици от СУ „Крум Попов“ гр. Левски и ОУ „Максим Горки“ гр. Левски .

За  високи постижения в образователната и възпитателната дейност награди получиха и учители от СУ „ Крум Попов“и ОУ „Максим Горки“.

За активна културна и просветна читалищна дейност, за успешно реализирани събития с общността в населеното място, за приобщаване на децата и младежите към националните традиции и културни ценности награди получиха и секретарите на народните читалища в община Левски.

Кметът на община Левски Любка Александрова днес раздаде много награди на ученици, учители  и духовни просветители с пожелания : „От длъжността си неизменна водени да продължават достойно кирилометодиевото дело и да утвърждават духовното наследство на Климента, Наума и Черноризец Храбър и Бог ще ги благославя за това! Защото на тях се надяваме да усещаме онази приемственост между днешната България и оная Велика българска средновековна империя, извоювана на върха на мечовете на Аспарух, Тервел и Крум, но запазена духовно до днес от мъдростта на Борис и Симеон да въоръжат народа ни с най-мощното оръжие – писменост на родния език! Такава мъдрост ни е нужна и днес, за да пребъде България и за бъдните поколения!” Честити и 100-годишния юбилей на СУ „Крум Попов“ – школа, изучила и възпитала хиляди достойни българи.

Още една приятна изненада днес бе най-новата песен за град Левски, изпълнена за първи път от Любена Горанова Стоилкова.

Песента „Левски – моят град мечта“, с  композитор и текстописец Иван Кръстев, огласи празничния площад , а Иван Кръстев получи с благодарност почетен знак  от кмета на общината. Танасовата музика завихри празнично хоро на площада.

Информация и снимки: Пресцентър на Община Левски

#тагове:

НАЙ-НОВИ: