Стотици плевенчани честваха 24 май – фотогалерия

24.05.2023 11:59

С празнично шествие в 10.30ч. от площад „Стефан Стамболов“ започна програмата на Община Плевен за 24 май – Деня на българската азбука, просвета и култура. В шествието, водено от плевенски свещеници, се включиха общественици, дейци на културата, стотици учители и ученици от Плевен.

Празникът продължи с ритуал и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий, където слово произнесе кметът на община Плевен Георг Спартански.

„Днес е ден, в който България и всеки българин може да каже с гордост пред целия свят, че и „ний сме дали нещо на света, на вси славяни книги да четат“…. Днес, в тези тежки времена, ни трябват водачи визионери. Имаме необходимост от нашите културни дейци, научни работници и учители, от всички тези, които дават всичко от себе си, за да я има България.“, каза м словото си кметът Спартански.

Кулминация на тържеството бе  инициативата „Да изпеем заедно „Върви, народе възродени““ на площад „Възраждане“, пред сградата на Областна администрация, където прозвуча песента, изпята от хорови формации и  вокални групи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: