Пенка Михова – нова златна страница в историята на СУ „Крум Попов”, град Левски

18.05.2023 11:58

 Пенка Михова – един истински вдъхновител с майчина обич и сила, учителката,  оставила траен спомен в сърцата на своите ученици, вече е име и на класна стая в любимото училище.

Паметното събитие в СУ „Крум Попов” на 15 май е знак за почит и признателност към учителите, вградили в темелите на родното образование своята любов и воля за развитие на младите хора .

Преди  деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, учителката Пенка Михова вече е в златните страници  на 100-годишната история. Благодарение  на идеята и  активната подготовката на събитието от Мариана Петракиева – д-р Баръмова ,  дъщерята на Пенка Михова, на гордите последователи на нейното дело – Леонетка Данаилова и Валентина Кърнева, на решението на СУ „Крум Попов”, обявено от директора Наталия Чингова, на огромната признателност на нейните възпитаници, идеята е факт.

“Учителите държат бъдещето на народа в ръцете си”, казва  Петко. Р. Славейков. Прозряла тази велика истина Пенка Михова посвещава живота си на тази огромна отговорност с всеотдайна любов към децата, неуморна до края на живота си. На 25 май 1975 г. за постигнати високи професионални успехи в учебно възпитателната дейност е наградена с медал за трудово отличие.

Мили спомени за Пенка Михова с обич и признателност от дъщеря и Мариана Петракиева, от Евгения  Рачева , от Венета Савова , Валентина Дженева, Наталия Христанова, Любомир Личков, Дочко Дочев – нейни възпитаници, колеги и близки, горди последователи на светлата и душа, възкресиха незабравими мигове от краткия, но достоен живот на един истински български учител.

Поклон пред светлата и памет!

Зам. кметът на Община Левски, инж. Кольо Домеников, приветства  вълнуващото събитие в юбилейната 100-годишнина на училището с пожелание да пребъде във времето, а възпитаниците му да продължават да ни радват с успехите  и постиженията си.

С обич и признателност за  моята първа учителка – Пенка Михова!

Любка Христова

#тагове:

НАЙ-НОВИ: