МВР с мерки за гарантиране реда и спокойното протичане на абитуриентските балове

18.05.2023 9:28

От структурите на МВР са предприети всички необходими действия, за да се гарантират реда и безпроблемното протичане на абитуриентските балове.  Проведени са предварителни срещи с училищните ръководства, представителите на частните охранителни фирми и на местните власти,  установени са местата, където ще празнуват зрелостниците, уточнени са и детайли, гарантиращи спокойствието и сигурността им.

От полицията призоват абитуриентите и водачите, които ще ги превозват, към отговорно поведение на пътя. Ще има засилени проверки за недопускане на управление след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози. Успоредно с това екипите на полицията ще следят с цялата налична техника и за спазване на скоростните режими. Контролът ще бъде засилен в тъмната част на денонощието и ще се извършва в населените места и извън тях.

По време на миналогодишните балове в страната няма регистрирани смъртни случаи при пътнотранспортни произшествия с празнуващи (ПТП), но са регистрирани 6 тежки ПТП. Във всички тях автомобилите са били управлявани от зрелостници, ранени са били 4-ма души, 3-ма от които – абитуриенти (подробна статистика може да бъде видянаpdf тук От статистиката става ясно още, че през миналата година спрямо зрелостници са били взети общо 576 мерки, по ЗДвП са били съставени 77 акта за установени административни нарушения на абитуриенти и 175 фиша. Към превозващи абитуриенти са били взети 354 мерки, съставените актове по ЗДвП са били 76, а фишовете – 96. Законът не прави изключения за празнуващи, когато се движат с превозно средство – и водачът, и пътниците трябва да използват неговите обезопасителни системи. През миналата година за неизползване на обезопасителни колани в цялата страна са били съставени 184 санкции. Освен в превозните средства, празнуващите трябва да бъдат внимателни и като пешеходци. По време на миналогодишните празненства 4 зрелостници са били санкционирани за нарушения, извършени като пешеходци.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: