Определиха призьорите в Петия Международен конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“

18.05.2023 15:33

Като успешен и ползотворен за участниците определиха днес на пресконференция в клуба на БТА в Плевен членовете на журито Петия Международен конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“. В пресконференцията участваха председателят проф. Григор Паликаров, членовете – диригентът Лучано ди Мартино, проф. Марио Диаз от университета Моцартеум в Залцбург, мецосопраното Веселина Кацарова,  оперният режисьор Вера Немирова, както и директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски и тенорът Георги Султанов, съорганизатор на конкурса.

„Имахме трудности от организационен характер, но успяхме да се справим. Работихме в пълен синхрон с журито.“, коментира организаторът на знаковия вече конкурс Любомир Дяковски. Директорът на Плевенската филхармония благодари за подкрепата на Министерство на културата, Община Плевен и Ротари клуб Плевен.

Председателят на журито проф. Григор Паликаров съобщи на пресконференцията днес наградените, измежду 46-те записали се за участие в Петия Международен конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“.

Наградата Гран При не се връчва. При мъжете носител на най-високото отличие е Джанг Йдуо (Китай), бас. На второ място е Матеуш Михалковски (Полша), баритон, а на трето – Йосиф Славов (България), баритон.

При жените няма присъдена първа награда. Ю Тинг (Китай) и Теодора Марчева(България) са класирани на второ място. Трета е Димитрина Кечеджиева, сопран.

За най-добро изпълнение на българска песен е отличена Анамария Спатарис-Неделча, сопран. Наградата за млад изпълнител (до 23 години) получава Криста Петкова, а за художествен акомпанимент – Александра Дичева. Специалната награда на университет „Моцартеум“ в Залцбург получи Джанг Йдуо.

„Интересът към оперната музика от страна на азиатския континент е много голям. Много добро е и нивото, което част от изпълнителите предлагат“, коментира на пресконференцията проф. Паликаров, като отбеляза, че и от представилите се участници от България е имало „безспорно качествени гласове“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: