ИНУ „Христо Ботев“ почете своя патронен празник на 17 май – снимки

18.05.2023 12:18

На 17 май 2023 г . ИНУ „Христо Ботев“ празнично почете своя патронен празник На този ден, през далечната 1876 г., Ботевата чета слиза на Козлодуйския бряг от кораба „Радецки“, начело със своя войвода.

По-рано през деня ученици от клуб „Млади възрожденци“ поднесоха цветя и сведоха глави в знак на признателност пред паметника в двора на училището.

Честването продължи в концертно-театрална зала в ДНА, като начало бе дадено с тържествен марш в изпълнение на фанфарния оркестър при училището.

Пред своите съученици и гости второкласниците представиха кратък рецитал, посветен на великия поет и революционер Христо Ботев, а малките таланти от Вокална група „Ботевци пеят“ радваха всички присъстващи със звънките си гласове.

Цветелин Горанов – директор на ИНУ „Христо Ботев“ поздрави всички ученици по повод празника, благодари на тях и всички служители от училището за неуморния труд и постигнати успехи през учебната година, както и на родителите за това, че са неотлъчно до своите деца и активно участват в училищния живот. Той им пожела здраве, вдъхновение, упоритост и безброй бъдещи успехи.

Гости на тържеството бяха: д-р Владимир Величков – университетски преподавател, преподавател в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, основател на Формация „Жарава“ и част от народния оркестър „Канарите“, който отправи специален поздрав по повод празника с изпълнение на своя авторска пиеса, Генадий Гешев – директор на ЦРД – Плевен, Русалин Русалинов – почетен гражданин на Плевен и президент на Карате клуб „Петромакс“ – Плевен. Той подари на училището колекция от медални емисии, описващи живота на Христо Ботев.

В навечерието на най-светлия празник – 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, третокласници от училището изпълниха рецитал, посветен на книжовниците.

За всички присъстващи бе и образователния концерт на Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“ – Плевен. Те представиха едни от най-пищните български обичаи, разказваха и показваха народни инструменти, народни танци и символиката на българската национална носия.

Информация и снимки: ИНУ „Христо Ботев“ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: