Училището за пациенти, страдащи от сърдечносъдови заболявания, започна в ,Сърце и Мозък’ Плевен

17.05.2023 13:16

Първата от серията лектории бе посветена на  сърдечната недостатъчност

„Въпреки, че сърдечната недостатъчност е сериозна диагноза, пациентите с това заболяване могат да водят напълно пълноценен начин на живот при избор на оптимален терапевтичен план, редовно лекарско наблюдение и лична дисциплина за по-здравословен начин на живот. С две думи говорим за заболяване, с което може да се живее дълго, комфортно и без ограничения, ако го познаваме и контролираме правилно.“

С тези думи проф. Яна Симова – изпълнителен директор на Български Кардиологичен Институт /БКИ/ и началник на Клиниката по кардиология в ,Сърце и Мозък’ Плевен, откри първото по рода си Училище за пациенти, посветено на проблемите на хората със сърдечна недостатъчност. Училището предизвика изключителен интерес и е част от инициативите, с които тази година БКИ и в частност ,Сърце и Мозък’ Плевен като част от структурата отбелязват Световния ден за борба с хипертонията – 17 май.

В рамките на час присъстващите в залата имаха възможност да научат от водещите кардиолози на болницата какво представлява сърдечната недостатъчност, как да разпознаят първите й симптоми и как да реагират. Те получиха и полезни съвети, свързани с правилното хранене и физическата активност, за да се справят с болестта. Информацията бе представена на достъпен език от проф. Яна Симова и д-р Борислава Нинова.

„Ако лекарят Ви каже, че имате сърдечна недостатъчност, тази диагноза може да ви прозвучи страшно и объркващо. Целта на срещата ни е да се почувствате по-уверени и спокойни, като отговорим на основни въпроси по темата. Достоверната информация ще разсее страховете ви, които всеки нормален човек изпитва при проблем със здравето. Милиони хора със сърдечна недостатъчност водят активен живот в целия свят въпреки диагнозата. Като си сътрудничите с Вашия лекар вие може да участвате в контролиране на симптомите на болестта и заедно да обсъдите стъпките, които може да предприемете. Защото всеки ден човек трябва да се радва на живота без ограничения“, обърна се към присъстващите проф. Симова.

Училището за пациенти продължи с разяснение по темата и от д-р Борислава Нинова: Сърдечната недостатъчност е състояние, което възниква, когато изпомпването на кръвта от сърцето до останалата част на тялото е затруднено. Това означава, че органите не получават достатъчно наситена с кислород кръв, от която имат нужда, за да бъдат здрави. Сърдечната недостатъчност може да засегне всеки, като обикновено лекарите класифицират състоянието спрямо степента на тежест на симптомите.

Симптомите, които ни сигнализират за наличието на здравословния проблем, са: внезапно повишаване на телесното тегло; задух, възникващ в покой, при ниски нива на физическа активност или при ежедневни дейности; отоци на долните крайници; подуване или болки в корема; събуждане със задух или използване на допълнителни възглавници; честа суха, дразнеща кашлица; повишена умора. Ако забележим някой от изброените сигнали най-добре е веднага да потърсим консултация с лекар. При медикаментозно лечение на състоянието е важно бавно и плавно стартиране на терапията, като в хода на консултативните прегледи се намира правилния баланс на медикаментите, обясниха специалистите.

Задължителна част от правилното лечение е и личната ангажираност на пациента. За хората със сърдечна недостатъчност е изключително важно да се хранят здравословно, спазвайки полезна за сърцето диета. Тя включва основно пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, птиче месо и риба, ядки и бобови растения. Също така е важно да бъдат ограничени наситените мазнини, трансмазнините, червеното месо, сладкишите и подсладените със захар напитки. Трябва да се намали солта, като вместо нея могат да се използват пресни или сухи подправки, съветват кардиолозите на ,Сърце и Мозък’ Плевен. Задължително е да се внимава и с приема на течности – допустимите са основно чай и вода, а по отношение на алкохола отговорът е категоричен – няма такова нещо, като полезно количество алкохол за сърцето.

Физическата активност под лекарски контрол, избягването на стреса и пълноценната почивка и сън също са важна част от успешното лечение.

В първото издание на Училището за пациенти бе засегната и темата за дезинформацията, която ни залива отвсякъде и често прави работата на лекарите по-трудна. „В последните години, популярността на дезинформацията за здравето в интернет нарасна. Това може да доведе до потенциално вредни интервенции и забавяне на правилната грижа. Дезинформацията и сляпото доверяване при лекарствата са най-страшни. Търсенето в интернет на надеждна здравна информация може да бъде трудно за пациентите и затова ние сме тук – за да отговорим на вашите въпроси“, заяви проф. Симова. Тя посъветва присъстващите да се доверяват на своите лекари и при здравословен проблем да се обръщат първо към тях.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: