С поредица инициативи Български Кардиологичен Институт отбелязва Световния ден за борба с хипертонията 17-ти май

16.05.2023 10:11

Безплатни прегледи и консултации с водещи кардиолози, училище за пациенти и изнесени прегледи болниците и медицинските центрове на Българския Кардиологичен Институт отбелязват тази година Световния ден за борба с хипертонията – 17 май. За инициативите по места информират от ръководствата на лечебните заведения.

Още днес, /16 май/ в ,Сърце и Мозък’ Плевен врати ще отвори училище за пациенти. Инициатива е на Клиниката по кардиология под ръководството на проф. Яна Симова. Водещи кардиолози в болницата ще консултират и информират пациентите за рисковете от хипертонията, методите за профилактика и ще дават съвети за здравословен начин на живот. Целта е да се повиши информираността за заболяването и за ролята на превенцията, своевременното откриване и лечение на високото кръвно налягане.

,Сърце и Мозък’ Бургас се включва в инициативата с изнесени консултации на централни локации в Бургас и Созопол, където кардиологични специалисти ще измерват артериалното налягане на гражданите, ще определят сърдечния риск и ще допринесат за подобряване осведомеността, превенцията и контрола на сърдечносъдовите заболявания.

Безплатни кардиологични прегледи организират и специализираните кардиологични болници в Ямбол и Шумен. В Ямбол безплатните консултации ще се провеждат в Кардиологичен медицински център Ямбол от 10,00 до 18,00 часа. Безплатните консултации с водещи кардиолози в болницата в Шумен са планирани от 11,00 до 16,00 часа.

На 17 май Специализираната кардиологична болница във Велико Търново ще провежда безплатно измерване на кръвното налягане и консултации на граждани. Прегледите и консултациите ще се извършват от специалистите по кардиология в центъра на старата столица.

Специализираната кардиологична болница в Плевен продължава с изнесените кардиологични прегледи в малките населени места. Прегледите са напълно безплатни и се провеждат по предварителен график, като обхващат цяла Северозападна България. Датите се обявяват предварително, за да могат жителите да се възползват максимално от инициативата. През май изнесени прегледи ще има в 11 населени места – в общините Видин, Бойчиновци, Бяла Слатина. Готов е и графикът за м. юни. Кметове и лични лекари, които желаят да се включат в инициативата, могат да се свържат с болницата на телефон 064 804-480.

Световният ден за борба с хипертонията се отбелязва от 2005 г. по инициатива на Световната лига по хипертония, като основната цел е да се повиши информираността на обществото за заболяването, а оттам и да се подобри превенцията. 

По данни за Световната здравна организация 1,28 милиарда възрастни на възраст 30-79 години в света имат хипертония, като повечето (две трети) живеят в страни с ниски и средни доходи

    Приблизително 46% от възрастните с хипертония не знаят, че страдат от това заболяване.

    По-малко от половината възрастни (42%) с хипертония се диагностицират и лекуват.

    Приблизително 1 на всеки 5 възрастни (21%) с хипертония я контролира.

    Хипертонията е основна причина за преждевременна смърт в световен мащаб.

 Статистиката показва, че пада  долната възрастова граница на хипертонията и вече има регистрирани случаи на деца с това заболяване. Реалният брой на страдащите от артериална хипертония надвишава статистическите данни. Причината е, че българите рядко провеждат профилактични прегледи и търсят специализирана кардиологична помощ при вече силно изразени симптоми на хипертония и влошено качество на живот.

Стресът, тютюнопушенето, ежедневната употреба на алкохол неправилното хранене и недостатъчното движение са основните фактори за множество заболявания на сърдечносъдовата система. Независимо от причината за появата на хипертонията, последиците от нелекуването ѝ могат да бъдат сериозни. Увеличава се рискът от инсулт, остър миокарден инфаркт, бъбречна недостатъчност, засяга се зрението и нанася много други поражения, защото високото кръвно налягане  може да порази всички органи в тялото ни.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: