С 4 изложби ХГ „Илия Бешков“ провокира естетическия вкус на плевенчани – снимки

14.05.2023 9:09

В истински празник за любителите на изкуството превърна екипът на ХГ „Илия Бешков“ Нощта на музеите.

В артистичното пространство на културния институт нощта бе открита с театрална импресия по картините на Янаки Манасиев – „4+1“, посветена на 90 години от рождението на художника Янаки Манасиев, текст Димитър Кабаков, режисьор Надя Панчева, художник Лариса Нагорская, с участието на актьорите: Ирена Ненчева, Маргарита Костова, Дориана Гълъбова и Сергей Константинов в залата, където е подредена тематичната изложба „Янаки Манасиев – Размисъл“.

Множеството посетителите можеха да разгледат общо 4 временни експозиции: „Хартията“, гостуваща изложба с избрани творби от пленери от Художествената галерия – Добрич, „Плакат“ – избрано от Международния форум на сценичния плакат, „Янаки Манасиев – Размисъл“, с участието на ХГ „Никола Маринов“ гр. Търговище и ХГ „Борис Денев“, гр. Велико Търново. Временна експозиция в музейната нощ представи живопис и графика на Петър Лазаров и Гергана Рахнева.

В постоянната експозиция посетителите имаха възможността на направят нощна обиколка на експозициите, в която по желание да попълнят забавна игра с въпроси, свързани с произведенията и художниците, представени в галерията.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: