Средношколското общежитие „Данаил Попов“ с Литературно-музикална вечер „Слава вам, творци велики!…“

12.05.2023 16:25

Литературно – музикална вечер „Слава вам, творци велики!…“, организирана от Дружеството на писателите и Средношколско общежитие „Данаил Попов“, Плевен събра в четвъртък вечер ученици, поети, белетристи и почитатели на красивото слово в Плевен. Домакин на литературната среща, посветена на делото на Светите братя Кирил и Методий, стана Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“. Водещ на вечерта бе Свилен Димитров.

Фрагменти от житията на Свети Кирил и Свети Методий – създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата, представиха пред присъстващите учениците Цвети Михайлова, Светослав Тодоров и Поли Йорданова. Нагледно, на пано в залата, една след друга бяха изписани и буквените знаци на глаголицата – най-старата позната българска азбука, въведена в средата на 9-ти век в славянския свят и използвана до 16-ти век, когато е заменена от латинската азбука.

Срещата на духа продължи със стихове и специални поздрави, един от които бе отправен към Мария Копчева – дългогодишен преподавател и възпитател в Средношколското общежитие и директор на Дома на учителя в Плевен. Сред специалните гости на срещата бе и д-р Галина Цветкова – председател на Общинския комитет „Васил Левски“.

„Съвременният човек все повече се обръща назад във времето. От любопитство или воден от жаждата за знание, той се стреми да научи повече за себе си и за предците си. Благословената българска памет е тази, която кара народът ни да се изправя и вдъхновява от своите учители и будители“, сподели на срещата Веселка Лилова, директор на Общоградското средношколско общежитие.

От името на учениците в Общежитието Веселка Лилова прие и подарък от Дружеството на писателите в Плевен – литературния алманах „Мизия“, връчен й от председателя на Дружеството Албена Декова. Изданието е годишен сборник и представя творчеството на автори, които живеят в Плевен, както и на такива, родени и израснали в града.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: