Ученици и културни дейци от община Гулянци се срещнаха със Стефан Караиванов – роднина на Васил Левски

11.05.2023 17:07
На 11 май, в деня на Светите братя Кирил и Методий, Община Гулянци организира среща-представяне на книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“. Гост на Гулянци беше Стефан Караиванов, който е правнук на първи братовчед на Васил Левски.
В срещата участваха ученици от СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци, СУ „Асен Златаров“ с. Гиген, ОУ „Хр. Ботев“ с. Милковица и ОУ „Хр. Ботев“ с. Брест, учители, просветни и културни дейци, общественици.
Най-развълнувани бяха децата, които превърнаха събитието в истинско тържествено честване, посветено на Апостола. С плам те рецитираха стихове, бяха подготвили тематични подаръци за своя гост и изложиха картички, табла и колажи.
Стефан Караиванов разказа за книгата и нейните издания, за себе си и спомените съхранени в семейство за най-свидния син на България. За първи път книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“ излиза през 1987 г. От 2013 г. насам Стефан Караиванов я преиздава всяка година, а паралелно с това публикува и допълнителни издания, най-често – за деца.
Автор на „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“ е Петър Караиванов, син на Васил Караиванов и чичо на Стефан Караиванов. „Той от съвсем малък започва да записва тези спомени на баща си, който слава богу, е успял да доживее до една сериозна възраст. Записва неговите спомени, започва да се рови в документи. И след смъртта на баща си продължава да търси документите, които са нужни за тази книга“, разказа Стефан Караиванов. По книгата неговият чичо е работил в продължение на 50 години.
Стефан Караиванов сподели, че за него това, че е от рода на Васил Левски е мисия и отговорност. Изрази радостта си от интереса на децата към личността и делото на Апостола и им пожела където и да ходят, каквото и да правят, винаги да се връщат у дома, защото България има нужда от тях. Той сподели още, че приема като дълг да се бори срещу разпространяваните неистини за Апостола и рода му. В момента работи и по създаването на документален филм с работно заглавие „Истината за Левски“, базиран на книгата и на реални исторически документи.
Информация и снимки: Община Гулянци
#тагове:

НАЙ-НОВИ: