В ХГ „Илия Бешков“ – синтез на изкуствата в Европейска нощ на музеите

10.05.2023 15:15

Заповядайте на Европейска нощ на музеите 2023 г. в Художествена галерия „Илия Бешков“ и Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“.

Тази година сме подготвили разнообразна програма – синтез на изкуства. От 17.30 ч. В Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ балетната школа при Народно читалище „Съгласие 1869“ – Плевен, с ръководител Маня Николова и преподавател госпожа Валя Козовска ще посрещнат посетителите с „Танца на музата“, вдъхновен от педагогическите занимания в музея : „Музеят е муза“. Детски хор „Звъника“, с ръководител г-жа Ваня Делийска ще разпространи магията на изкуството със силата на музиката. Посетителите ще имат възможността на направят нощна обиколка на експозициите, в която по желание да подпълнят забавна игра с въпроси, свързани с произведенията и художниците, представени в галерията.

В Художествена галерия „Илия Бешков“ от 19.00 ч. ще открием Нощта на музеите с театрална импресия по картините на Янаки Манасиев – „4+1“, посветена на 90 години от рождението на художника Янаки Манасиев, текст Димитър Кабаков, режисьор Надя Панчева, художник Лариса Нагорская, с участието на актьорите: Ирена Ненчева, Маргарита Костова, Дориана Гълъбова и Сергей Константинов в залата, където е подредена тематичната изложба „Янаки Манасиев – Размисъл“. Посетителите ще могат да разгледат общо 4 временни експозиции: „Хартията“, гостуваща изложба с избрани творби от пленери от Художествената галерия – Добрич, „Плакат“ – избрано от Международния форум на сценичния плакат, „Янаки Манасиев – Размисъл“, с участието на ХГ „Никола Маринов“ гр. Търговище и ХГ „Борис Денев“, гр. Велико Търново. Изложбата е част от инициативите, посветени на 90- годишнината от рождението на Янаки Манасиев. През ноември 2022 г. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново бе представена изложбата  „Отразени светове” – доц. Янаки Манасиев и възпитаници”. През декември 2023 г. в Софийска градска художествена галерия предстои да бъде открита ретроспективна изложба на Янаки Манасиев, придружена с каталог, обхващащ цялото творчество на художника. По този начин през три различни експозиции публиката има възможност не само да си припомни, но и да огледа живота и творчеството на един от забравените талантливи български художници. Четвъртата временна експозиция в музейната нощ ще представя живопис и графика на Петър Лазаров и Гергана Рахнева.

В постоянната експозиция Посетителите ще имат възможността на направят нощна обиколка на експозициите, в която по желание да подпълнят забавна игра с въпроси, свързани с произведенията и художниците, представени в галерията.

Информация: Художествена галерия „Илия Бешков“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: