47 години чества училище ,,Стоян Заимов“ – Плевен

04.05.2023 9:23

На 3 май 2023 година Средно училище ,,Стоян Заимов“ – Плевен чества 47 години от основаването си. На своя патронен празник училището отбеляза една година от присъединяването си към семейството на ,,Гугъл“ референтните училища в България.

За страната референтните училища на "Гугъл" са общо 16 и са единствените в Централна и Източна Европа. Да си ,,Референтно училище“ е сред най-престижните световни програми за училища на Google. Сред гостите на събитието бяха и представителите на Център за творческо обучение град София – партньор и съмишленик на СУ ,,Стоян Заимов“ в реализирането на идеите на ,,Гугъл“ референтните училища в България.

Какво е да си Google-училище в България? Това е нов модел на образователен процес, който съчетава технологиите, свободното общуване, индивидуалността и физическата среда в едно. Google-референтно училище означава училище, което може и всеки ден успява да използва дигиталните технологии за обучението на учениците си по всички учебни предмети, учи ги на медийна грамотност, работа в екип, умения за презентиране или за търсене и обработка на информация и т.н.. Използвайки любопитството на учениците към технологиите, се реализира нов, съвременен образователен процес.

Първото годишно събитие премина под надслов “О.К.О.” (Образование, Креативност, в Облака). Конферентната зала на училището бе превърната в импровизирана класна стая, в която се проведе интегративен урок по модела 1:1. В хода на урока бяха демонстрирани приложенията на Google в учебния процес. Моделът 1:1 е елемент на референтното Google училище. Темата на интегративния урок бе ОКО. Тема, която обедини проектната работа на учениците от различни учебни дисциплини: биология, химия, физика, философия, информатика, история, информационни технологии и литература. Учебното съдържание на интегративния урок съчета научните факти с различните гледни точки на учебните предмети, използвайки инструментите на Google приложенията: GOOGLE EARTH, GOOGLE SLIDES, GOOGLE FORMS, GOOGLE DOCS, GOOGLE MEET, GOOGLE DRIVE, GMAIL, YOU TUBE.

Мога ли да вярвам на очите си? Защо виждаме звезди посред бял ден? Трябва ли да вярваме само на това, което виждаме? Защо имаме две очи? … Това бяха само малка част от въпросите, чиито отговори търсиха учениците със своите проектни дейности, представени в интегративния урок.

Присъстващите гости, родители, учители бяха впечатлени от демонстрациите, опитите, симулациите, свободното приложение на Google инструментите, както и на уменията за презентиране на учениците в хода на урока.

Да си пожелаем нови творчески успехи и вдъхновение в реализирането на нашите мечти. С достойнство да отстояваме мястото на СУ ,,Стоян Заимов“ като Google- референтно училище. Защото успехът е резултат от любопитство, концентрация, екипна работа, постоянство и самокритика!

Честит празник!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: