Успешен старт за екипа по роботизирана коремна хирургия на ,Сърце и Мозък’, Плевен

02.05.2023 11:59

Четиринадесет робот – асистирани коремни операции със среден и голям обем на сложност на пациенти с карцином на ректума, холецистит, запушване на жлъчните пътища и хернии на предна коремна стена. Такава е равносметката на екипа по роботизирана коремна хирургия на ,Сърце и Мозък’ Плевен само за месец. Екипът е в състав д-р Емил Филипов, д-р Цветомир Иванов, дм и д-р Димитър Георгиев от Клиниката по хирургия и преди старта си премина интензивна подготовка по роботизирана хирургия във водещи центрове в Европа.

„За екипа и за болницата този един месец беше изключителен. Щастлив съм, че заслужихме огромното доверие на нашите пациенти и успяхме да помогнем по възможно най-добрия начин. Системата da Vinci е иновативен метод за минимално инвазивната хирургия, която дава възможност за изключително сложни оперативни интервенции, с най-ниски нива на травматичност. Възстановяването е бързо и пациентите могат да се върнат към обичайното си ежедневие във възможно най-кратки срокове“, споделя д-р Цветомир Иванов. И допълва: „Da Vinci хирургията е възможност за работа с подобрена точност и прецизност, с по-фини инструменти, отколкото тези на класическата лапароскопска хирургия. Пресъздаване на движенията на китката от инструментите на робота, подобрената визуализация на оперативното поле с триизмерно увеличение, достъпът до труднодостъпни точки, са допълнителните ѝ предимства. Това е от особено значение за онкологичната хирургия, където е и най-голямата сила на da Vinci.“

Високотехнологичната ,Сърце и Мозък’ Плевен има договор с Националната здравноосигурителна каса за реимбурсиране на роботизирани операции при онкологични заболявания и интервенциите със системата da Vinci в болницата се извършват по клинична пътека.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: