Община Долни Дъбник започва изпълнението на проект „Укрепване на общински капацитет в Долни Дъбник“ 

25.04.2023 14:20

Община Долни Дъбник започва изпълнението на  Проект BG05SFPR002-2.002-0142-С01 „Укрепване на общински капацитет в Долни Дъбник“  по Процедура BG05SFPR002-2.002 “ Укрепване на общинския капацитет“, финансирана от Европейски социален фонд, чрез Програма „Развитие на  човешките ресурси“ 2021-2027.

Целта на проекта е да се предоставя по-ефективна и качествена грижа на лицата от най-уязвимите групи, като се укрепи капацитетът на администрация, ангажирана с изпълнението задълженията по Закона за социалните услуги (ЗСУ), Закона за хората с увреждания (ЗХУ) и Закона за личната помощ (ЗЛП).

Дейностите по проекта предвиждат създаването на специален офис, където гражданите и потребителите на социални услуги ще могат да бъдат консултирани. Ще им се оказва съдействие за подбор на най-подходящата за тях услуга, ще се извършват предварителни оценки на потребностите им.  Продължителността на проекта е 16 месеца.

Специално наети по проекта експерти ще отговарят за прилагането на ЗХУ, на ЗЛП при предоставяне на механизма „Лична помощ“ и други. Националното законодателство предвижда от 2024 г. насочването към услугите, предоставяни по силата на горепосочените закони, да се извършва от общините, вместо от Дирекциите „Социално подпомагане“.

Изпълнението на проекта ще подкрепи и процеса по реформиране на системата на социалните услуги  в Община Долни Дъбник.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: