Изложба по повод 120 години от полагане на основния камък на Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”

25.04.2023 9:58
На 24 април в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ беше експонирана изложба по повод 120 години от полагане на основния камък на Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” с оригиналните проекти от конкурса за неговото изграждане.
Комитет „Цар Освободител Александър ІІ” е учреден на 18 август 1899 г. в София по инициатива на Поборнико-опълченската корпорация в България с благородната цел „да подхранва чувството за национална гордост у българина”. За председател е избран Стоян Заимов, деец на Българското възраждане и национално освобождение, а за върховен покровител и почетен председател е провъзгласен княз Фердинанд І. Комитетът получава пълната подкрепа на българската държава в лицето на Правителството и Княза, а Народното събрание единодушно гласува исканата финансова подкрепа.
През 1902 г., по искане на княз Фердинанд І, Стоян Заимов се заема да проучи как България да изрази почитта към загиналите в борбите за национално освобождение и в Руско-турската война 1877–1878 г. и да съхрани спомена за тези исторически събития за идните поколения. На заседанието на 18 май 1902 г., заедно с решението за уреждане на Военноисторическите къщи музеи, се обсъжда идеята „да се построи параклис-мавзолей в Плевен на Скобелевските редути, в южната част на града”. Голямо частно дарение позволява на Комитета да изгради по-голяма сграда в центъра на града – днешният Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец”.
В края на 1902 г. се обявява анонимен конкурс с основни изисквания: сградата да се проектира в български църковен стил, да се състои от две части: гробница и надземна – параклис, по вътрешните стени да има удобни и добре осветени места за живопис, да заема пространство не по-малко от 160 и не повече от 180 кв. м. Определени са три награди, като се предвижда ръководенето на строителството да осъществява победителят в конкурса.
На заседанието на 23 март 1903 г. журито допуска до участието в конкурса 12 проекта – 8 от София, 2 от провинцията, 1 от Дрезден и 1 от Виена, с мото: „Цар Освободител”, „Признателна България”, „Воздадите убо всем должная”, „Вечний покой”, „Героите”, „Поменик”, „Тотлебен”, „Мир”, „Червен Кръст”, „Халикарнас”, „Обновленний” и „Vivos voco”.
Първа награда не е присъдена. Дадени са две втори, две трети, две четвърти награди и четири похвални отзива. Като най-подходящ за Мавзолей в Плевен журито одобрява проекта на арх. Пенчо Койчев с мото „Цар Освободител”.

Основният камък на Мавзолея е положен на 24 април /нов стил/ 1903 г., денят в който се чества 25 годишнината от обявяването на Руско-турската война 1877–1878 г. На церемонията присъстват гененерал-лейтенант Николаев, руският дипломатически агент Юрий Бахметиев, румънският пълномощен министър Мишу, министър-председателят д-р Стоян Данев, военният министър полковник Савов и председателят на Народното събрание Драган Цанков.
Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” в Плевен е построен в периода 1903–1907 г. В оформлението вземат участие скулпторите Марин Василев и Жеко Спиридонов, художниците Антон Митов и Иван Мърквичка. Резбата на иконостаса и входната врата е изработена от Иван Травницки.
На 16 септември /нов стил/ 1907 г. Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” е тържествено открит.
Информация и снимки: РВИМ Плевен
#тагове:

НАЙ-НОВИ: