Ден на отворените врати се проведе в Окръжна прокуратура – Плевен

20.04.2023 18:18

Днес, 20 април 2023 година, ученици от 10 и 11 клас на ПГРТО- Плевен, обучаващи се в специалност „съдебна администрация“, посетиха Окръжна прокуратура – Плевен и станаха част от инициативата „Ден на отворените врати“. Тя се провежда под надслов „Открито за съдебната власт“ и е организирана с цел повишаване правната култура на учениците и доверието в работата на съдебната власт.

Гостите бяха посрещнати от зам.-окръжните прокурори – Николай Пачевски, Венцислав Фердинандов и Дияна Илиева. Те ги запознаха със структурата на държавното обвинение, както и с конкретната роля на прокурора в досъдебната и съдебната фаза на процеса. Споделиха им какво ги е мотивирало да се насочат към професията прокурор.

Учениците присъстваха на съдебно заседание в Окръжен съд – Плевен по дело за пътнотранспортно произшествие, към което проявиха особен интерес. След края на заседанието, зам.-окръжен прокурор Дияна Илиева подборно им разясни как протича наказателния процес в съдебната фаза, кога се провежда съкратено съдебно следствие и каква е същността на споразумението.

Всеки ученик получи за подарък химикалка с логото на Окръжна прокуратура –Плевен и им бе предоставена възможност да облекат и да се снимат с прокурорска тога.

Информационната кампания „Ден на отворените врати“ се провежда всяка година по повод 16 април – Ден на Конституцията и професионален празник на юриста и съдебния служител.

Това информират от институцията.

 

 

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: