Васил Драголов зарадва с книга приятели и близки от село Българене – снимки

14.04.2023 13:38

Неотдавна, по частна инициатива и такава на читалището, се проведе презентация на книгата „ Вълненията на един селянин“, като домакин на събитието имаше честта и привилегията да бъде НЧ„ Гео Милев – 1895“ с. Българене. Авторът, познат на поколения българенчани , като поет, учител в СПТУ по Автотранспорт гр. Левски, в младите си години, като кмет на селото ни, механизатор, дългогодишен председател на ЧПТК„ Осъм“ с. Българене и към днешна дата – най-значимата му титла на прадядо, а именно нашият съгражданин Васил Драголов. Стиховете му – те се четат на един дъх – описателни, на моменти тъжни или пък забавни, и в които със сигурност се срещат познати лица и събития, и в тях  са винаги отразени истини ( в нас и около нас ) с чувство за справедливост. Макар и живеейки в днешните интернет времена, представянето на една книга по малко по – човешки начин е идеален повод да дадем пример на децата си и да се опитаме да будим в тях любовта към книгата, защото не може да се сравни с нищо контакта с нея. Книгата е велик учител за всеки един от нас и в отношението книга – човек е отличен закона за запазване на взаимообмена. Благодарение на книгата ние се учим, а тя няма да ни научи на лошо. Какъв по-подходящ пример за това е срещата с хора на перото, за да ни покажат нагледно, колко дълбок смисъл носят с написаното от тях. Книгата на Васил Драголов се издава по идея на неговите сестри с посланието „  Нека неговите духовни пориви и житейска мъдрост се предават на деца, внуци и правнуци“. За подкрепата на идеята за книгата са отправени и специални благодарности към неговия дългогодишен приятел и съмишленик Стилян Аков.

Събирайки около себе си роднини и приятели, неотлъчно както и през годините неговата съпруга Еленка Драголова, децата, внуците и правнуците авторът разказваше за вълненията си, свързани със стиховете, причините, които са го провокирали да напише едно или друго стихотворение, чувствата, които е изпитвал докато редува в рими нещо преживяно или нещо, което не търпи да не бъде казано. Разказваше за срещите си с известни личност и как след това задължително им е посветил стих. Интересна беше историята за зародило се стихотворение, което е провокирало голям интерес и става, като реклама на фирмата, за която е било предназначено.

Васил Драголов е добър разказвач и приятен събеседник и това още повече си личеше докато отговаряше без притеснения на въпросите на своите гости. Говорейки за себе си, за процеса на създаване на творбите си на моменти се впускаше в подробности, за да свърже презентацията на книгата си с други свързани теми, които от своя страна създадоха  известен интерес у гостите. Със завидното си чувство за хумор той внасяше настроение и провокираше усмивки у присъстващите около него близки и приятели.

На срещата с кратко приветствие и поздрав към автора се обърна от името на Кметство Българене и кмета на с. Българене Йордан Дончев, поднасяйки подаръка си към него, както и председателя на НЧ„ Гео Милев – 1895“ с. Българене в лицето на Ваня Ватева. От своя страна Васил  Драголов направи  подарък към читалището – изработен от него самия стенен часовник. В този ред може да се вметне, че таланта му не е един.

Иначе „ видяла бял свят“ преди няколко години книгата на Васил Драголов е придобила и своето продължение. Два тома, с които може да се похвали и нашата библиотека. Авторът дари от своите томове, като на всеки от тях той остави послание за своите читатели и тези на библиотека ни, за което сърдечно му благодарихме.

Една изключително вълнуваща, приятна, изпълнена с много интерес среща. На тръгване му пожелахме години и в тези години винаги нека живее в него онова вълнение, за което той говори, и което го кара да седне срещу белия лист.  Обърнахме се към него с нетърпеливо очакване за новите му рими и сърдечно му пожелахме здраве и неугасващо вдъхновение!

Цветанка Любенова – секретар на НЧ„ Гео Милев – 1895“ с. Българене

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: