Лазарки пяха и благославяха стопаните на село Асеновци

12.04.2023 9:32

По традиция лазарките обикалят къщи и землището на селото, пеят на всеки член от семейството и наричат за здраве и плодородие. Според народните вярвания словото, изречено на този ден има магическа сила, и освен, че помага на девойките да се превърнат в жени, то помага и на пролетта да смени зимата.

Красивите лазарки от НЧ „ Съзнание 1894“ село Асеновци и тази година обиколиха домовете на стопаните, които ги посрещаха с умиление и радост, и ги дариха с яйца, лакомства и парички. Навсякъде бяха приготвили маси, пити, баници, сладки, за да ги почерпят. Не липсваше и традиционната варена царевица. Момичетата пяха лазарски песни, наричаха за здраве и плодородие, благославяха всички живеещи по домовете. Сълзи имаше в очите на възрастните хора, които си припомняха лазаруването по тяхно време.

Лазарките, тръгвайки си от домовете наричаха: „ Благодарим Ви, стопани! Догодина да Ви заварим по- честити и по- богати!“

Традицията е жива и се предава от поколение на поколение. Нека са честити всички хора от село Асеновци, все така с отворени сърца да ни посрещат и даруват!

Петранка Стефанова- секретар

НЧ „ Съзнание 1894“ с. Асеновци

#тагове:

НАЙ-НОВИ: