Светът на авиацията заплени малчуганите от ДГ „Дружба“ – снимки

11.04.2023 15:12

Деца от детска градина „Дружба“ гр. Плевен гостуваха днес на 12-та авиационна база – Долна Митрополия. Поводът за това мило посещение бе предстоящият празник на авиацията и космонавтиката – 12-ти април и огромното желание на децата да видят самолетите и да научат за професията на военните пилоти. Директорът на детската градина г-жа Бистра Калева сподели: „Силата на българския боен дух и смелостта на пилотите, които покоряват небесната шир е безспорен повод за гордост и стремеж за подражание. За тази сила и доблест разказваме често на малките ни възпитаници. Искрено вярваме, че можем да бъдем сътрудници в обучението и възпитаването на отговорни и родолюбиви българи. За нас е чест да Ви гостуваме по повод предстоящия празник и заедно да направим по-ясни и реални мечтите на децата за професията на смелите български военни пилоти“.

С огромен интерес децата и техните учители разгледаха експозицията в музея на авиобазата. От увлекателната беседа на г-жа Кремка Алипиева те научиха за важни моменти от историята на Летище Долна Митрополия и бойните традиции на Българските Военновъздушни сили. Впечатлени бяха от изложените униформи, летателни костюми, макети на летателни апарати и най-вече от тренажора на самолет Л-29.

Посещението продължи в ескадрила за „Оперативна подготовка на авиационната техника”. Там ги очакваха техниците, които с удоволствие им показаха самолетите L-39 “Albatross”, “Pilatus” PC-9M и “Zlin Z242L”. След като направиха снимки за спомен дойде най-вълнуващият момент – наблюдението на полети. Със затаен дъх децата наблюдаваха излитането и кацането на самолетите и махаха с ръчички за поздрав. С грейнали очи, усмивки и удовлетворение от преживените емоции децата си взеха довиждане с пилотите и пожелаха „До нови срещи“.

Информация и снимки: 12-та авиационна база – Долна Митрополия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: