Защитена зона пази есетрите по Дунав

11.04.2023 10:21
Предложението за нейното създаване дойде точно преди година от природозащитната организация WWF

Кампанията на WWF „ Общ дом. Общо бъдеще“, посветена на опазването на дома на дивите животни, тази година се фокусира върху създаването на нови защитени местности у нас. В Месеца на Земята природозащитната организация ще разкаже за някои от своите успехи, както и за усилията, които продължава да полага в тази посока.

Едно от най-значимите постижения на WWF безспорно е създаването на защитена местност „Есетрите – Ветрен“ по поречието на Дунав, недалеч от Силистра. Това е първата защитена територия у нас, целяща да опази местообитанията на критично застрашените есетри, оцелели през последните 200 милиона години, но намиращи се на ръба на изчезването днес. Тя стана факт със заповед на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по предложение на WWF, внесено точно преди една година. Заповедта бе подкрепена от местното риболовно сдружение, Регионалната инспекция по околна среда – Русе и Националния природонаучен музей към БАН.

„Природозащитата е отборна дейност, в която никой не може да се справи, разчитайки само на собствени сили. Всяка наша идея се нуждае от подкрепа на различни нива. Така беше и с обявяването на защитената местност „Есетрите – Ветрен“. Тя е големият резултат от дългогодишната ни работа с отговорните институции и местните рибарски общности. Освен това зад нея стои и изтощителна полева дейност по проучване на есетровите местообитания, възлизаща на повече от 1400 километра изследвани трансекти. Нашият екип прекара стотици часове на лодката, за да установи местата, където есетрите си почиват по време на дългия им път към Черно море“, разказва ръководителят на програма „Води“ във WWF Стоян Михов.

Зона на спокойствие за есетрите по Дунав

Близо до село Ветрен и езерото Сребърна от няколко месеца има място, където мигриращите риби се намират в безопасност. На площ от 2884 декара или колкото 404 футболни игрища, подредени едно до друго, се простира защитената местност „Есетрите-Ветрен“. Съгласно заповедта на МОСВ в нейните граници изрично се забранява добив на инертни материали от коритото на реката, както и драгиране на дъното ѝ. Недопустимо е също и изхвърляне на отпадъци, строителство на хидротехнически съоръжения, нарушаване на естествените хидро-морфологични процеси, както и пренасочване на водните течения или затваряне на страничните ръкави на реката в участъка.

Основната цел за опазване в защитената зона са есетровите риби, чиито малки са избрали този участък от реката като място за хранене и почивка по дългия им стотици километри път към морето. Освен есетрите обаче, в този малък участък на реката са установени още 40 други вида риби, половината от които са включени в Червената книга на България.

Защо са важни есетровите риби?

Международният съюз за защита на природата класифицира есетрите като най-застрашената група от видове в света. Затова екипът на WWF работи приоритетно за опазването на техните местообитания по Дунав. Той наблюдава цялото протежение на реката от Ново село до Силистра, проучвайки следите на последните оцелели в естествена среда есетри на територията на Европейския съюз. За да подпомогнат намаляващите им популации, през последните девет години природозащитниците са пуснали в Дунав над 77 хиляди маркирани чиги, руски есетри и моруни.

„Есетрите, както и останалите мигриращи риби, играят важна роля като индикатор на здравите екосистеми в реката. Достигнали до наше време от епохата на динозаврите, те са еволюирали в сложна конкурентна среда. Повечето видове есетри са на върха на хранителната верига и нямат много естествени врагове, освен човека“споделя още Михов.

Есетрите в света на хората

Днес есетрите са изложени на редица рискове, с каквито не са се сблъсквали никога преди в дългата си история на оцеляване. Изграждането на язовири, диги и водноелектрически централи, както и добивът на инертни материали от речното дъно, поставят непреодолими бариери по техния миграционен маршрут, лишават ги от храна и водят до фрагментация на местообитанията им. Заедно със замърсяването на водите и бракониерството, тези дейности заплашват да доведат до пълното изчезване на есетрите в съвсем близко бъдеще.

В момента в България, Румъния, Украйна и Сърбия е в сила пълна забрана за улов на есетри в Дунав и Черно море. WWF предупреждава, че всеки продукт от дива есетра е незаконен и вреди както на малкото останали есетрови популации, така и на бъдещето на местните рибарски общности.

Всеки може да стане част от каузата на WWF да опазва дома на дивите животни в България, като се включи в кампанията „Общ дом. Общо бъдеще“. Вижте как на wwf.bg/zakrilnik.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: