Гергьовден идва с Единадесетото издание на Събора на овцевъдите

10.04.2023 14:17

По Гергьовден ще е най-голямото и атрактивно пролетно събитие на открито в България – Националният събор на овцевъдите. Единадесетото издание на форума, съчетаващ традиционния български поминък – овцевъдството с народната битова култура и фолклор, ще се проведе на 6, 7 и 8 май 2023 г. край Петропавловския манастир до Арбанаси, област Велико Търново.

Съборът ще събере на едно място професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на старовремските кулинарни традиции. Трите дни ще са истински празник на българското със запомнящи се преживявания и незабравими емоции за цялото семейство.

Разнообразието на автохтонни, местни и редки породи овце и кози отглеждани у нас ще може да се види в най-мащабното изложение на чистопородни животни. В три зони с обща  площ от 1300 кв. м.  животновъди от цялата страна ще покажат селектиран животни от над 30 породи. Край Петропавловския манастир ще бъде представена селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството. Ще бъдат показани овчарски кучета, коне, магарета и интересни демонстрации с тях.

Фермери от цялата страна ще мерят сили в атрактивни състезания, ръчна стрижба (6 май,  14,00 – 15,00 ч. и 7 май, 14,30 – 15,30 ч.) и доене на овце (7 май, 16,30 – 17,30 ч.), майсторско обезкостяване на агнета (6 май, 12,00 – 13,00 ч.), теглене на товари от най-големите коне тежковози (7 май, 10,00 – 18,00 ч. .  В най-зрелищната надпревара за най-тежък коч (8 май, 11,00 ч. ) собственикът на животното-победител ще получи парична премия от 1000 лева.

Под мотото „Българските храни от български суровини“ ще е най-мащабното у нас изложение на  фермерски продукти от овче и козе мляко и месо. За производителите ня 6 май от 15,30 ч. ще има състезание за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко. В зони за директни продажби през трите дни ще се предлагат качествени био храни и напитки.

Гергьовски курбан, демонстрации на старовремска кухня в шоуто „В търсене на изгубения вкус“, чевермета, разнообразни кулинарни зони, изложение на занаяти, народни веселби, вечерни концерти с български ритми и с участието на прочутия оркестър „101 каба гади“,  Мария Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл и нестинари очакват посетителите на събора.

Етно възстановката „ЧифликЪт“ ще предложи неповторими преживявания за цялото семейство, мобилни арт работилници и демонстрации от най-интересните кулинарни празници в региона.

За единадесети път в рамките на събора ще се проведе и Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце “, в който ще се включат близо 2 500 изпълнители. На две сцени самодейците ще представят фолклор от всички етнографски области на страната, а запалените по българските народни ритми ще могат да се забавляват в хоротеки край манастира.

За малките посетители на събора ще има специална Детската  творителница с различни арт работилници, пленери и образователни игри.

Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация „Наследство в бъдещето“, със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Съборът ще провежда ежегодно край Петропавловския манастир от 2012 г.  и за своите 10 издания до сега е привлякъл повече от 1 200 000 посетители.

Още за Национален събор на овцевъдите в България на www.saborbg.com

#тагове:

НАЙ-НОВИ: