Вълнуваща среща с Мира Добрева и нейната книга “Столетниците – благословия или орисия” в град Левски

07.04.2023 15:18

Мира Добрева, очарователната телевизионна водеща и журналистка, проведе вълнуваща среща с жителите на град Левски на 6 април в Лилавия салон на Община Левски. Събитието, посветено на 100-годишния юбилей на СУ ”Крум Попов” – гр. Левски , беше открито от учителката Нели Ченкова  и посрещнато с вълнение и радост от хората в град Левски. Непринуденият  разказ, мултимедийната презентация на харизматичната Мира Добрева за  книгата и столетниците, за многообразието на човешките съдби и мъдростта на годините, сърдечният и топъл прием на телевизионна водеща беляза вечерта с усмивки и сълзи, с цветя, топлина и подаръци.

 Книгата, „Столетниците – благословия или орисия” е сборник от 38 документални разказа от над 120 нейни срещи със столетници през годините започва с думите : “Столетниците са омайни, мъдри хора. Някои изумяват с бистър ум, ясна памет и красноречие, други са мълчаливи и умислени. Едни са весели, въпреки тежестта на годините, други са прегърбени от тях. Някои са младолики, други – с набраздени от времето лица. Но всички, за които ще прочетете, са специални. Друговремци. Останали още малко на тази земя, сякаш за да я направят по-добра. Цялата мъдрост е в тях, цялата тежест на живота. Цялата тъга е прибрана в избледнелите им очи и цялото примирение е там. Цялата надежда таят, че младите ще дойдат да ги видят. И цялото разочарование, че тях отново ги няма. Столетниците. От които попиваме светлина, взимаме от мъдростта им, учим се да прощаваме и да гледаме на живота откъм смирената му страна”.

Мира Добрева се свързва с всички участници, докато пише книгата, и с радост открива, че много от тях все още празнуват своите рождени дни и я помнят.

Траен спомен за всички ще остане емоционалната срещата с Мира Добрева  в Левски, отбеляза зам.-кметът на Община Левски Кольо Домеников с благодарност за възможността да се съпреживее една важна за обществото ни тема –  съзнанието за човешкото  отношение към близките. Подарък от общинска администрация и покана за нови срещи получи Мира Добрева, която идва за първи път в родния град на големия Парцалев.

Телевизионната водеща получи букет от бели цветя и покана от една чиста душа –Любка Костова, която само след седем месеца ще навърши 100 години.

Информация и снимки: Община Левски, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: