Днес е Петата неделя на Великия пост!

02.04.2023 8:02

Петата седмица и Петата Неделя на Великия пост са подготовка за Страстната седмица. В Евангелското четиво на Петата Неделя се казва как Исус на път за Йерусалим, открил на учениците Си това, за което им говорил нееднократно, и отново потвърдил, че Неговият път е път на кръста, страданието и смъртта, и че първосвещениците и книжниците ще го предадат, ще Го поругаят и оплюят, ще Го бият и разпнат, и на третия ден ще възкръсне.

В Петата неделя на Великия пост се сещаме за покровителката на всички разкаяли си грешници – пустинната отшелница Мария Египетска, чиято памет почетохме според църковния календар и на 1 април.

Мария Египетска още на 12 години избягала от родителите си и станала блудница. Цели 17 години живяла така, но душата й, въпреки грешния й и покварен живот, жадувала за Бога. Веднъж, докато искрено се молела пред иконата на Светата Божия майка, тя чула глас, който й казал да отиде на изток от река Йордан, в пустинята, където ще намери покой. Преподобната Мария така и направила, като прекарала остатъка от живота си в покаяние и добродетелен отшелнически живот. Именно за това тя се счита за покровителка на грешниците, които искрено са се покаяли и отказали от грешния живот.

Инфорамция: интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: