Пордим почете големия български творец Иван Радоев – снимки

31.03.2023 11:56
На 30 март по традиция в Пордим почетоха 96 години от рождението на Иван Радоев – драматург, поет и журналист. Носител на извънредна награда за цялостно творчество, присъдена от Международната академия на изкуствата в Париж.
Събитието беше организирано от НЧ „Иван Радоев -1907“ град Пордим, а венци и цветя бяха поднесени от ръководството на читалището, кмета на община Пордим Детелин Василев и председателя на Общински съвет Катя Димитрова. Присъстваха граждани и общественици от града.
Иван Радоев е роден на 30 март 1927 г. в град Пордим. Завършва гимназия в Плевен, следва право и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Редактор във вестник „Стършел“ , вестник „Родни криле“ и списание „ Български воин“. Драматург в Народната опера в гр. София, главен редактор в Българска телевизия, драматург на театрите „Сълза и смях“ и „София“, както и в театъра в гр. Перник.
Иван Радоев умира на 10 юли 1994 г. На негово име е преименувано народното читалище в гр. Пордим от „Република” на „Иван Радоев-1907”, като знак на признателност към името и паметта на литературния творец и наш съгражданин.
Иван Радоев ни учеше – „Човек свършва там живота си, където каже: Няма смисъл!” Смисълът в неговия живот и творчество, бе в очакването и търсенето, в предаване надеждата „Да се появи позитивното, съзидателно начало”. И още ”Щом човек не може да бъде вечно жив, значи не може да бъде и вечно мъртъв. Довиждане Човечество и си опичай акъла!”
Това му примирение и тихо крещяща борбеност , го превърна в непреходност и легенда!
В памет на големия Иван Радоев по задание на кмета на община Пордим Детелин Василев беше монтирана декоративната композиция „Пейката с китарата“, която е изпълнение на Любомир Крумов.
Това информират от Община Пордим.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: