Езиковата е домакин на двустранен ученически обмен с немската гимназия „Хоенщауфен“ – снимки

31.03.2023 14:20

ПГПЧЕ „Димитър Димов“ – Плевен е домакин на двустранен ученически обмен с гимназия „Хоенщауфен“ – Кайзерслаутерн  от 25 до 31 март 2023 г.

На 28 март 2023 г. в експозиция „Природа” на РИМ-Плевен се проведе първият работен ден на срещата, където почетен гост беше г-н Спартански, кмет на град Плевен, който приветства на немски език гостите. Той сподели за необходимостта от намиране на решения за екологосъобразен, ресурсно-ефективен и икономически обоснован начин на живот, в който младите хора да са активни граждани, даващи своя принос в посрещане на предизвикателствата относно предотвратяването на промените в климата, пред които сме изправени всички.

20 ученици и 2 учители от немския град побратим разискват на немски език и на английски език с ученици и учители от Езиковата гимназия актуални въпроси на тема: „Нашата Земя – наш дом“, обменят знания и полезни практики по значими екологични теми, разглеждани, както в училищното учебно съдържание, така и в проектната извънучилищна дейност, обсъждат добри практики от проведени Еразъм проекти.

В проведените открити уроци и уъркшопове учениците имаха възможност да покажат своята креативност и способност при решаване на актуални екологични проблеми и предизвикателства пред Европейския съюз за устойчиво развитие и опазване на околната среда. Беше провокиран интереса на учениците към приоритетната програма на Европейския съюз за трансформация на икономиката и обществото на ЕС в отговор на амбициите за постигане на Европа климатично неутрална до 2050 г. и за засилване на чувството им за гражданска активност.

Ученици от ОУ „Валери Петров“ – гр. Плевен представиха проекта си „За нашата общност, за нашата планета“ по програма Еразъм+. Впечатляващо за гостите беше и посещението на Виртуалния музей на водата в гр. Ловеч – първият по рода си музей в Европа. Партньорите бяха запознати с интерпретативни програми и филми за водата като живителна течност и фундаментален фактор за съществуването на живот на Земята.

При представяне на презентации и продукти на всеки екип от двете държави, както и направените съпоставителни  анализи, се акцентира върху интегрираното обучение за решаване на проблема с опазване на околната среда, с промените в климата, замърсяването на водите, въздуха, природата, и се окуражава прилагането на иновативни подходи чрез използване възможностите на новите технологии, практическа работа и интерактивни методи.

Това информират от ПГПЧЕ „Димитър Димов“ – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: