Престижна награда за момичетата от фолклорната вокална група към ОУ „Цветан Спасов“ – снимки

26.03.2023 10:20

През последните месеци част от прозорците от първия етаж на ОУ „Цветан Спасов“, тези на кабинета по музика, светеха почти всяка вечер, дълго след последния учебен час. Хората от близката спирка, въпреки шумната улицата, чуваха звуците на пиано и нежните гласове на пеещи момичета. Някои от чакащите тролея си тактуваха с крака, други се мъчеха да видят кой пее така хубаво.

На 25 март, в град Червен бряг, стана ясно, не само кой пее така хубаво, но се оказа, че пее и най-хубаво, защото там, момичетата от фолклорната вокална група към училището, завоюваха Първо място на ХVII регионален детско-юношески конкурс „Фолклорни приумици“, в категорията вокални състави от III възрастова група – 11-14 години. Първата награда е първа за младите певици, но няма да е последна, така в деня за благи вести – Благовещение, с радостни думи, обеща тяхната ръководителка госпожа Венера Василева, преподавател по музика. Победата е особено ценна, защото певческата група е на възраст по-малка от една учебна година. Но за тези няколко месеца момичетата, с много труд и постоянство, опитомиха своите страхове как ще се сприятелят с нотите, и ги превърнаха в красива музика, с двугласно пеене, с каквато се представиха на конкурса.

Песните „Тъмен се облак зададе“ и „Калеш Кате“, пребориха 90 участници и подредиха певиците на ОУ “Цветан Спасов“ на най-високото място в класацията. А журито, което ги постави там съвсем не е за подценяване – председател – Елка Недялкова, дългогодишен преподавател по народно пеене, Румен Тодоров – директор на НУИ „П. Пипков“ и Валентин Недялков – преподавател по кавал.

И ако някоя вечер минавате покрай ОУ „Цветан Спасов“ и чуете млади гласове да пеят автентичен фолклор, това са онези момичета, чиято любов към народната музика ги кара да остават дълго след часовете, вдъхновени от българските ни традиции и госпожа Венера Василева – пазителка на народното ни музикално творчество.

Информация и снимки: ОУ „Цветан Спасов“

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: