Живият огън на традициите в група „Мики Маус” на ДГ „Слънце”, град Левски – снимки

22.03.2023 10:45

„Традициите се предават от поколение на поколение, но традиции се и създават и претворяват.”

Деца, родители и учители претвориха старинен обичай в българските земи „Кукери“. Малките родолюбци от група „Мики Маус” на ДГ „Слънце”, град Левски, с подкрепата на семействата у дома създадоха красиви и атрактивни кукерски маски, като следваха символиката на украсата с цветни конци, панделки, пулове, пера, мъниста, пайети.

Децата се запознаха с българският народен обичай „Кукеровден” и „Сирни заговезни”. С интерес и любопитство слушаха за древния обичай – „Какво повелява легендата за Кукеровден?!?”. След това имаха възможността да видят и чуят кукерските игри и наричания пресъздадени от по-големи деца. Бяха силно впечатлени и от специално подготвения за тях късометражен филм „Легенда за първия кукер”. С голямо желание и старание оцветиха различни модели на кукерски маски. Не пропуснахме и да запознаем децата с българският народен обичай „Хамкане с халва“ за Сирни Заговезни. Децата много се зарадваха на възможността да пресъздадат обичая „Хамкане с халва“ под формата на забавни игри. Накрая всички заедно разгледаха специално подредената изложба от кукерски маски в занималнята, която по-късно беше изнесена на открито в двора на детската градина. Децата разглеждаха с интерес и разговаряха с вълнение за красиво изработените проекти на малките творци и родителите им у дома. Благодарим на всички семейства, който се включиха в интересното предизвикателство. Доставихме заедно радост и дарихме красота в очите на децата. Научиха интересни факти за древните народни традиции „Кукеровден” и „Сирни заговезни”.

Дейностите са част от вътрешно-образователен и еTwinning проект  „Азбука на здравето” и се реализират в партньорство с детски градини от различни райони на страната. Проектните цели са насочени към създаване на здравословен модел и начин на живот съчетани с традициите в сътрудничество с родители, деца и учители.

Ръководени от своите учителки Севдие Алиева и Моника Иванова, децата с интерес осъществяват активности в различни режимни моменти в детската градина и у дома в семействата. Докато играят, творят и експериментират, изучават света чрез своите сетива. При ученето чрез преживяване познанието се формира посредством трансформация на опита, развива се отговорно поведение, вербализират се впечатления от околния свят.

Малките любознайковци се запознаха с изобилието от плодове и зеленчуци, храни полезни и необходими за здравословен и балансиран начин на живот. В разнообразни творчески занимания, игри, инициативи и достъпни беседи, обогатяват опита си за дневния режим, културно-хигиенните навици, двигателната активност, народните традиции и опазване на околната среда.

В забавно кулинарно предизвикателство, малките кулинари от група „Мики Маус”, заедно с родителите приготвиха в семействата интересни детски „Здравословни плодови салати и сандвичи със зеленчуци”. Децата разказаха и споделиха във видеофилми заснети у дома, какво са приготвили и от какви здравословни продукти. От всички готови кулинарни изкушения, споделени в снимки от семействата, създадохме виртуална изложба за радост на всички.

През месец март 2023 год. се осъществяват инициативи насочени към разделното събиране на отпадъците, рециклирането и опазването на природата около нас.

Текущите и предстоящи дейности на децата от група „Мики Маус”, свързани със здравословния начин на живот и околната среда са включени в образователна национална програма „Нестле за по-здрави деца“ и  национална кампания „Искам да съм полезен… Рециклирай ме!” – посветена на Световния ден на рециклирането – 18 март.

Информация и снимки: Севдие Алиева

ДГ „Слънце”, гр. Левски

#тагове:

НАЙ-НОВИ: