Конни надбягвания и конкурс за най-красив кон в град Левски – снимки

20.03.2023 16:19

Второто издание на конните надбягвания и конкурси в град Левски на 19 –ти март откриха председателят на Общински съвет Левски Тома Терзиев и кметът на Община Левски Любка Александрова.

Празникът има за цел възраждане на старите български  традиции и обичаи  на Тодоровден, каза Тома Терзиев и пожела успех на участниците. Той подчерта, че община Левски е една огромна палитра от етноси и в този ден показва на България ,че тези етноси могат мирно, съвместно да съществуват.

Кметът на Община Левски Любка Александрова поздрави организатора и водещ – общинския съветник Емил Йорданов, и всички на празничното събитие. „Интересът към празника е голям, а това показва, че традицията е жива, необходимо е само да се събираме заедно всяка година. Радвам се ,че след прекъсването след 2020 г. заради ковид кризите вече имаме възможност да се събираме да празнуваме  ….Благодаря, и много се радвам на хората, които продължават да се занимават с коне, с тяхното отглеждане и възпитание. Това не е никак лесно в наше време. Чудесна е тази българска традиция и аз вярвам, че всяка година тук празникът ще става все по-пъстър, по-голям и весел и ще събира все повече красиви коне и добри жокеи. Пожелавам успех на всички участници!…”

В направление „Гладко бягане“ първо място спечели  Станчо Асенов от село Глогово, Тетевенско, с кон Император. Анатоли Раев от град Левски се класира на трето място с кон Истанбул.

В направление „Надбягване с двуколки на рисисти коне“ на първо място се класира Стилиян Костов от град Славяново с кон Франческа Халяри. Първото място в направление „Теглене с шейна“ спечели Иво Илиев от град Кнежа с кон Хектор. Конкурсът за най-красив кон спечели и зае първо място кон Бине на Петър Бинев от село Дисевица. От град Левски в конкурса участваха и Льони Симеонов с кон Вирус  за най-красив кон и Красимир Илиев в надбягването с двуколки с кон Боран.

Медали, купи, грамоти и парични награди получиха класираните на първо , второ и трето място, а всички участници – грамоти за участие. В надпреварата участваха 50 коня, съобщават организаторите. Оркестър „Оряховица” се погрижи за настроението на всички дошли на събитието в района на селскостопанското летище в град Левски.

Информация и снимки: Община Левски, Пресцентър

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: