Деян Николов от Възраждане: Ползи за България от влизане в Еврозоната няма!

18.03.2023 14:08

До 15 март са събрани в Плевенска област над 14 хиляди подписи, а в страната – 437 хил. за провеждане на референдум за запазване на българския лев до 2043 г и отлагане влизането в Еврозоната. Това съобщи на пресконференция областният координатор на политическата партия „Възраждане“ Данаил Раденцов в клуба на БТА в Плевен. В събитието взеха участие и водачът на листата за 15 МИР Плевен Ивелин Първанов, както и експертът Деян Николов, говорител на Инициативния комитет за провеждане на референдума, който организира „Възраждане“.

„Ако продължим със същите темпове, предвид че времето в момента е хубаво, до края на определения срок е възможно да съберем около 600 хиляди подписа“, заяви Деян Николов. Според него референдумът може да се проведе с местните избори наесен, освен ако не бъдат забавени законовите процедури, предшестващи допитването.

Според Деян Николов приетото в Народното събрание решение, че България ще влезе в еврозоната само и единствено при курс от 1.95583 лева за 1 евро, е безпредметно и бутафорно. Той посочи, че в проектозакона за въвеждане на еврото е записано, че ще влезем при курс, който ще се определи в регламент на ЕС. Това решение ще бъде взето между ЕК, Съвета на ЕС, ЕЦБ, държавите членки и България, „Не става въпрос просто за промяна на валутата, а за монетарни политики и контрол върху банковата ни система.“, заяви в Плевен икономическият експерт на Възраждане.

По отношение на самото евро причините да не желаем да влезем в еврозоната са прекалено много. На първо място, че ползи няма. Това коментира Николов на пресконференцията в Плевен.

„Казват, че ще влезем в „Клуба на богатите“, но никой не казва, че тези държави са си били богати и преди това. Статистиката, включително и последният анализ на БНБ за ефектите от въвеждането на еврото в България, сочат, че няма икономика, която да се е развила по-добре след влизането в еврозоната, няма увеличаване на Брутния вътрешен продукт, няма увеличаване на доходите, общо взето няма никакви ползи от влизането в еврозоната по направление икономика. По отношение на рисковете обаче, както и в анализа на БНБ, са записани изключително много неща – очакват асиметрични шокове за нашата икономика, очакват паричната политика на Европейската централна банка да бъде в по-голямата част от времето в ущърб на българската икономика, защото няма как да отговорят на нуждите на всички европейски икономики в еврозоната едновременно, съответно България ще остане в периферията. Това е записано и в документите, които уреждат отношенията вътре в еврозоната. България няма да бъде пълноправен член.

Еврозоната е на три скорости – има три групи държави, а България ще влезе в третата група държави, това означава, че България ще има участие във взимането на решения в два пъти по-малко случаи, отколкото да кажем Германия. Отделно е записано в анализа на експерти от БНБ, че решенията по отношение на еврозоната се взимат така, че да удовлетворяват цялата съвкупност от интереси на еврозоната, а България е една много малка частица от гледна точка на статистиката.“, завърши своя анализ експертът на ПП Възраждане.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: