Днес е Празникът на военните формирования от Плевенския гарнизон

16.03.2023 7:26

На този ден – 16 март, преди 110 години, Четвърти пехотен плевенски полк бележи славна победа в боевете при Акалан в Балканската война. Тази дата е възприета като празник на полка и Плевенския гарнизон . Четвърти пехотен плевенски полк е част от Девета пехотна плевенска дивизия.

Днес т от 10:00 ч. командирите на военни формирования от Плевенския гарнизон ще поднесат цветя на паметника на 4-ти пехотен Плевенски полк в Градската градина.

От 11:00 ч. пред паметника на 9-та пехотна Плевенска дивизия, на площад „Свобода“, ще се състои ритуалът по отбелязване на славната годишнина.

В честването ще вземат участие представителни части от ВВВУ „Георги Бенковски“, в.ф. 22160 , в.ф. 38220 и 12 Авиационна база. В знаменната група ще се включат и знамената на военно-родолюбивите организации.

Командването на Плевенския гарнизон е отправило покана за участие  в  празника  и към възпитаниците на ИНУ „Христо Ботев“, ОУ „Д-р Петър Берон“, СУ „Иван Вазов“, Спортно училище „Георги Бенковски“. Молебен за здраве ще отслужат свещеници от плевенските храмове.

Военнослужещи и представители на военно-родолюбивите организации ще бъдат наградени за постиженията си по случай празника. В събитието ще участва и Общинския  духов оркестър.

Минавайки покрай паметника на 9-та пехотна Плевенска дивизия, нека поспрем, да помълчим и отдадем почит към предците ни, отдали живота си за свободата и независимостта на Родината !

Информация: Валя Минкова, ВВВУ „Георги Бенковски“, снимка: архив Плевен за Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: